Maxi-bøgerne er letlæste fagbøger til børn i 2. – 4. klasse.

I bøger for børn gør man sædvanligvis meget ud af ikke at skabe bekymringer for børnene, især hvis bøgerne er beregnet til mindre børn. Derfor er det overraskende, at bøger om klimaforandringer i stadigt større grad forsøger at råbe børnene op og opfordre dem til handling. Det er naturligvis beroligende, at der samtidigt præsenteres masser af muligheder for faktisk at gøre noget, for eksempel: Tag cyklen i stedet for at blive kørt, tag korte brusebade, spis mindre kød.

Dermed får børnene mulighed for at tage ansvar for klimaforandringerne fra otte-ti års alderen, fordi deres voksne ikke gjorde det i tide. Godt, at børn får aktuel og praktisk faginformation, men flytter man ansvaret over på børnene?

Bogen har korte, klare tekster og fine fotos – af vindmøller, indlandsis, planter, isbjørne. Der gøres meget ud af at forklare, hvad klimaforandringerne er, hvordan det udarter sig med tørke og oversvømmelser, og hvad temperaturstigningen betyder fremover i Danmark og i udlandet. Informationsniveauet er relativt højt, og selv Paris-aftalen er nævnt. Isbjørnene får særlig opmærksomhed. Også uligheden og klimaforandringernes indflydelse i rige og fattige lande omtales.

Sproget er enkelt, og forklaringerne fornuftige. Dog er der også dele af teksten, der kræver mere baggrundsviden om verdens lande, som denne:

I rige lande bliver folk advaret når en orkan er på vej.

Så kan de nå at komme væk.

Det sker ikke på samme måde i fattige lande.

Teksten er dramatisk og let læst, fotografierne supplerer teksten fint, og bogen kan gøre stort indtryk på læseren.

Klimaforandringer

Per Straarup Søndergaard

Maxi

32 sider

Straarup & Co.

Udgivet: 25.01.2019

Birte Strandby