Et hold tyske turister er på udflugt til gletsjeren Langjøkul i Island og finder et lig. Det er liget af en mand, Sigurvin, der forsvandt 30 år tidligere men nu bliver afsløret af den globale opvarming.

Politimanden Konrad der er gået på pension arbejdede med sagen dengang. Trods mange timers grundig efterforskning fandt man aldrig beviser nok til at kunne dømme den mand, der var blevet sigtet for mordet. Det eneste konkrete man havde, var et vidneudsagn om at han og Sigurvin havde skændtes kraftigt, umiddelbart før Sigurvin forsvandt.

Den tidligere sigtede bliver igen trukket ind af politiet, men nægter at udtale sig undtagen til Konrad. Overfor Konrad hævder han, at han ikke har noget med mordet at gøre, som han også gjorde 30 år tidligere. Konrad bliver derefter opsøgt af en søster til et vidne fra dengang, og så er det pludseligt Konrad der står med opklaringen.

Han er omhyggelig og tager fat i alle der har været i nærheden af Sigurvin, men det er en omstændelig sag at arbejde sig igennem rækken af løgnehistorier og fortielser, nogle af dem ældre end 30 år. Efterhånden opdager Konrad, at der er sket yderligere et mord, at intet dengang var helt som forventet, og at der er en del råddenskab i politistyrken.

Opklaringen går langsomt og støt fremad. Konrad har – som enhver nordisk opdager – sit eget at slås med, og så er han i øvrigt en detaljernes mand.

Der er mange dialoger, en udmærket karaktertegning, og en opklaring i mange, små trin, der fastholder læserens opmærksomhed fra første til sidste side, selvom vi aldrig kommer i nærheden af heftig action.

Mørket ved besked

Arnaldur Indridason

Oversat af Rolf Stavnem

347 sider

Gyldendal

Udgivet: 01.06.2022

Birte Strandby