Seks små elegante og nyoversatte gysernoveller skrevet af Edward F. Benson (1867-1940). Elegante fordi der er noget ophøjet og raffineret ved sproget, som når fortælleren i novellen Mrs Amworth beskriver sin genbo som interessant og mentalt stimulerende. Om Mrs. Amworths have står der, at den er ‘et velordnet og yderst smagfuldt arrangement af plæne, buske og bede.’

Og ud af det nydelige sprog vokser så det mærkelige og uhyggen:

Genboen, Francis Urcombe, har taget sin afsked fra Cambridge, fordi han ikke finder, at ledelsen lytter til hans forslag til ændringer i medicinstudiet:

Urcombe mente ‘… at mindst et af de tre obligatoriske fag på medicinstudiets fjerde år skulle ligge inden for et af emnefelterne hjemsøgelse, vampyrisme, automatskrift eller besættelse.’

De tre, vores fortæller, Urcombe og Mrs. Amworth, bor i landsbyen Maxley. der er smuk og fredelig. Efterhånden udvikler de deres bekendtskab med hyppigt kortspil og tedrikning. Urcombe underholder om vampyrisme, og det viser sig, at Mrs. Amworth har opholdt sig et sted i Indien, hvor man har oplevet dødsfald der kunne være forårsaget af vampyrer.

En dag sker det utænkelige i Maxley: en syttenårig dreng rammes af en anæmisk sygdom. Lægen ved ikke, hvad han skal gøre, men Urcombe fanger problemet øjeblikkeligt: der er en vampyr i landsbyen, og en sådan kan kun bekæmpes på en måde.

‘Mrs. Amworth’ er en lille, fin tekst om, hvordan det føles at mødes med vampyrisme, og hvad man kan gøre imod det, hvis man er en handlekraftig mand. For en nutidig læser er der ikke noget nyt under solen. Utallige er de film og romaner der er fremstillet med og om (af?) vampyrer, men derfor er det stadigt en velskrevet novelle med ægte gys.

Der er andre gys, et mystisk væsen kan få både fugle og hunde til at holde sig væk fra skoven, og på et sneklædt bjerg bor der menneskelignende væsener. Måske er de i familie med mennesket.

Det er gode, klassiske gys, og det er især frygten for det ukendte der gør dem virkeligt skræmmende. Bemærkelsesværdigt i forhold til vore dages gys er også, at dem der slås mod de onde kræfter, oftest er hvide, midaldrende mænd. De kan nu ikke altid gøre noget. Andre gange er der forvarsler, så det onde kan undgås. Sådan er det for eksempel med bogens første novelle ‘Buskonduktøren’ fra 1906, der er filmatiseret at blandt andre Hitchcock.

Og ikke en fugl synger rummer flere gammelkendte gys – en sand nydelse for gyserlæseren.

En liste over Edward F. Bensons mange værker findes på Wikepedia.

Og ikke en fugl synger

Edward F. Benson

Oversat af Christian Aalling

150 sider

2 Feet Entertainment

Udgivet: Februar 2024

Birte Strandby