Robot Dreams er en animationsfilm. Den har ikke fundet sin inspiration hos hverken Disney eller Pixar, der er ingen tale. Til gengæld er den helt klar i sit budskab.

En ensom hund i New York savner selskab. Der er masser af liv i byen, men hunden mangler en ven.

Alle new yorkerne er dyr, elefanter, blæksprutter, ænder.

Hunden køber en byg-selv-robot og, vupti, har den en ven. De hygger sig vældigt sammen, leger i parken, danser sammen, og en dag tager de til stranden. Robotten tiltrækkes af vandet, og de to venner har det sjovt, men da robotten og hunden vågner efter at have hvilet på håndklædet, kan robotten ikke bevæge sig. Den er simpelthen rustet sammen. Hunden kan ikke reparere den, men forlader stranden for at hente værktøj. Da den kommer tilbage næste dag, er stranden lukket for vinteren. Den prøver at komme ind på stranden, men bliver fanget af vagten, og så er der ikke andet at gøre end at vente på foråret.

Både robotten og hunden har drømme, om hvordan robotten bliver reddet og de genfinder hinanden. Virkeligheden er lidt anderledes. Robotten bliver hjemsted for en fugl og dens tre unger. Hunden møder en interessant hunand der kører på scooter. I det store perspektiv er alle venskaber flygtige. Hunden og robottens venskab efterlader et savn i dem begge.

Der er ikke noget Disney-nuttet ved aktørerne, men filmen er alligevel dybt rørende, og enhver over fem kan følge samhørigheden og følelserne af ensomhed, af usikkerhed, af glæde.

Billedet af New York er præcist, ikke mindst Times Square og undergrundsbanen, hvor en ottearmet blæksprutter leverer en trommesolo. Lydsporet er fascinerende og fylder meget blandt de tavse aktører, der klarer al kontakt med tydelig mimik.

Robot Dreams er klar og forståelig, hurtig og rolig på samme tid, men lidt lang for den femårige, mens den med større sandsynlighed rammer de tiårige.

Robot Dreams

En time og 45 minutter

Efter tegneserie af Sara Varon

Instruktør: Pablo Berger

2023

Birte Strandby