Nyskabelsen i denne toer til Rig far fattig far er cashflow-diagrammet der anskueliggør arbejdet med og for penge. Diagrammet rummer fire felter: lønmodtager, selvstændig, virksomhedsejer (af større virksomhed) og investor.

Kyosaki forklarer diagrammet grundigt og lader læseren forstå, at det optimale er at befinde sig i investorfeltet, hvor man alene tjener på andres arbejde og penge, mens positionen som lønmodtager brutalt forkastes, fordi denne position ifølge forfatteren er en form for gældssætning og ikke så meget andet.

Tanken om at ‘få en god uddannelse og finde et trygt og godt arbejde’ er et produkt af industrialiseringen. 

Lønmodtagerrollen hænger ofte sammen med parforholdet, huset, bilen og andet der måtte skabe gæld. Vi fastholdes som lønmodtagere, fordi vi ikke har råd til at sige op, fordi vi skal betale af på huset, og det forhindrer også, at vi udvikler forretningsmodeller, der kan gøre os uafhænige af lønjobbet. Ifølge Kyosaki umuliggør skat og gæld vejen til økonomisk frihed, ligesom arveafgiften er problematisk.

Tryghed er en myte. Lær noget nyt og tag kampen op mod denne fagre nye verden. 

Vigtigst for den fremtidige investor er manualen med dens syv trin bagerst i bogen der skridt for skridt forklarer ruten til økonomisk uafhængighed. Den virker i noget omfang logisk, men umiddelbart ikke så effektiv, som Kyosaki søger at fremlægge den. De syv trin omhandler vurdering af risiko, at finde mentorer, at skelne mellem aktiver og passiver. Desuden skal man læse finanssektionen i sin avis, deltage i seminarer om investering og i øvrigt reducere antallet af kreditkort, hvilket måske i særlig grad er et råd til amerikanere. Dertil kommer en del mere banale floskler såsom ‘Hvordan spiser man en elefant?’ 

I det hele taget er floskelniveauet højt, og selv om man skulle efterleve ideer og praktisk guide, så er der ingen garanti for, at man får skabt sin egen formue.

Kyosaki er god til at forklare begreberne, men man bør vel altid bevare lidt skepsis overfor en forfatter der vitterligt engagerer sig i, hvordan rige mennesker kan slippe for at betale skat.

For at retfærdiggøre sin meget liberale tankegang understreger Kyosaki, at USA netop er grundlagt i protest mod skatter, The Boston Tea Party. Han forsvarer network-marketing – og pyramidespil, men det må for enhver læser være indlysende, at de fordele han når frem til, koster på andre fronter.

Man kan godt anvende Kyosakis værk for at få forståelse for økonomi, men der er også vældigt mange ord om, hvorfor hans model fungerer, og han gentager sig selv i stort omfang.

Rig far er et interessant oplæg til kulturelle studier af amerikansk individualisme, og hvordan denne harmonerer med en omsorgsfuld stat. Desuden er bogen relativt underholdende til trods for de hyppige gentagelser, men måske skal man også google Kyosaki for at få det fulde billede – også af forfatterens gæld: Robert Kiyosaki’s Tax Adviser Explains Why ‘Rich Dad Poor Dad’ Author Is $1.2 Billion In Debt

Rig far

Guide til økonomisk frihed

Arbejd mindre

Tjen mere

Robert T. Kyosaki

Oversat af Peter Carstens

372 sider

memoris

Udgivet: 2023

Birte Strandby