To gysernoveller – Bibliotekets vindue og Det hemmelige kammer – af skotske Margaret Oliphant der levede 1828 – 1897.

Bibliotekets vindue er fra 1896 og handler om en ung pige, der residerer hos sin tante Mary. Tante Mary får jævnligt besøg i sin salon, og en diskussion mellem tante Mary og nogle af gæsterne røber, at vinduet på bygningen ud for salonen måske slet ikke er et vindue. Eller rettere måske er det et vindue der kan åbnes eller måske blot et der er malet på muren. Der er enighed om blandt gæsterne, at bibliotekssalen hvor vinduet sidder – ifald det er et vindue – er mørk, og der falder ikke lys ind der, og et vindue man ikke kan se igennem, er ikke noget vindue?

For vores hovedperson er der ikke bare et vindue, men også et liv inde bag ruden. Der er ingen andre der ser, hvad hun ser, og det ender med at forstyrre hendes verden.

Ifølge siden oliphantfiction.com er Det hemmelige kammer inspireret af Glamis Castle i Skotland og fortællingen om Alexander Lindsay, 4th Earl of Crawford, også omtalt som Earl Beardie. Earl Beardie spillede kort med djævlen hver nat for at vinde sin sjæl tilbage. Oliphants novelle fra 1876 er om muligt endnu mere uhyggelig, for den handler om en forbandelse der går i arv fra far til søn på slottet Gowrie. På Lindores 21-års fødselsdag præsenterer hans far ham for den gamle troldmand, en forfader med stor magt, der har huseret på slottet i flere århundreder. Lindore er modsat sine aner ikke tilbøjelig til at acceptere den magtfulde ånd, der får husets herrer til at gøre ting, de ikke selv ville have valgt at gøre, men kan han besejre truslen?

Margaret Oliphant blev født få år efter, at en af den gotiske fiktions pionerer, Ann Radcliffe, døde, men trods afstanden i tid falder Oliphants værker inden for samme genre, skønt der er flere forskelle på hende og Radcliffe. Oliphants sprog er konkret og ligefremt sammenlignet med Radcliffes svulmende, metaformættede overflødighedshorn af sprogkunst. Præmissen for gotisk fiktion er de til gengæld helt enige om: et miljø af frygt, truslen om overnaturlige begivenheder og fortidens indtrængen i nutiden. 

Som Radcliffes romaner er Oliphants noveller langsomme ikke mindst set med nutidige øjne, og læseren får ikke foræret forkromede løsninger på mysterierne, men må gå og gruble – og måske gyse i stilhed, for intet er forsvundet, bare fordi det befinder sig et andet sted.

Bibliotekets vindue

Margaret Oliphant

Oversat af Christina Frøkjær

126 sider

2 Feet Entertainment

Udgivet: 22.04.2024

Birte Strandby