Plet, Langøre og et bjerg af kaninlort er en sød billedbog for de 4 – 8 årige om glæder og problemer med at holde husdyr. Den lille pige, Sola, har to kaniner, Plet og Langøre. De to kaniner bor i hver sit bur på Solas værelse. De er temmelig forkælede, som kæledyr ofte har det med at være. Det meste af tiden får de lov til at være uden for burene, selvom de kun kommer ud en af gangen, da de ellers straks roder sig ind i hidsige bidekampe med hinanden, så hårtotterne flyver.
Men der er selvfølgelig også alle de sædvanlige problemer med sådanne husdyr. Burene skal renses og halmen skal skiftes,  ligesom der skal sørges for mad hver dag og alle de tusinder af kaninlorte skal fjernes fra gulvet. Og er der noget som kaniner er gode til, så er det at sprøjte de små kaninlorte ud i helt utrolige mængder. Uanset hvad kaninerne ellers laver, kan de altid skide kaninlorte samtidigt. Desuden skal der dagligt lægges masser af aviser ud på Solas gulv, far de to kaniner kan åbenbart bedst lide at besørge rundt om i værelset i stedet for deres bure.
Ind i mellem synes Solas, at det er lidt kedeligt med kaniner. Man kan ganske vist kæle med dem, men de er ikke rigtig til at lege med, som man kan med en kat eller en hund. Da Sola taler med sin mor om en hund, er moren glad for ideen, for der skal ikke ustandseligt gøres rent efter en hund, men begejstringen er knap så stor, da det går op for moren, at hunden ikke skal være i stedet for kaninerne, men sammen med dem. Hvordan det går med at få en hund, må vi vente med at finde ud af til fortsættelsen, Sniffer, kommer i løbet af efteråret.
Problemerne med at holde kæledyr vil mange børn og voksne kunne nikke genkendende til. Det er ikke altid lige let at finde entusiasmen frem, når der skal gøres rent, og der kan også være problemer med de andre beboere på vejen, når Sola og hendes mor knækker grene og kviste af træerne til deres kaniner.
Hesselholdt giver et fint og kærligt billede af Sola og hendes kaninhold, og kaninerne som rart samlingspunkt for mor og datter. Vi får mange pudsige detaljer om kaninernes opførsel og færden rundt om i huset. Tegningerne passer fint til teksten og giver en ekstra dimension til historien.
Plet, Langøre og et bjerg af kaninlort
Tekst: Christina Hesselholdt
Ill.: Kirsten Raagaard
32 sider
Forlag: Høst & Søn
Udg.: 14.04.2011
Jan Vandall