Beretninger om alkohol i magtens centrum

Har det danske folk valgt en flok fordrukne politikere til at regere landet? Nej.

Har det danske folk valgt en flok dydsmønstre af afholdsfolk til at regere landet? Nej.

Sandheden ligger overraskende nok lige midt imellem i følge Jacob Pedersens bog “Politiske Promiller” med undertitlen  “Beretninger om alkohol i magtens centrum”.

Forfatteren fremhæver, at hans bog er det første forsøg på dels at kortlægge de snoede politiske sidegader, der fører til og fra hovedvejene og dels til at finde frem til, hvorfor alkoholkulturen har forandret sig sig så meget, som den unægteligt har.

Jacob Pedersen tager sine læsere med en tur til fortiden. Dengang kæmper som Th. Stauning, Per  Hækkerup, Viggo Kampmann, Jens Otto Krag, Jens Peter Jensen  og med dem flere andre så dybt og ofte  i spiritus flaskerne. Det var var almindelig kendt, men vakte alligevel ikke offentlig foragt eller forargelse.

Der er gået 50 år siden Jens Otto Krag stod af, og det er den tid bogen koncentrerer sig om. Det sker ved samtaler med en række politikere.

I 1981 var Mogens Lykketoft nyvalgt folketingsmand. Han beretter om en bus, der kørte ham og en række kolleger til en konference i Holland. Den var ikke kun fyldt med politikere, men også med øl og diverse former for spiritus. Resultatet var døddrukne folketingsmænd, da bussen ankom til sit bestemmelsessted. Lykketoft bedyrer, at det var første og sidste gang, en bus blev brugt, når MF’erne skulle udenlands.

En af grundene til, at spiritus i dag er mindre udbredt på Christiansborg er, at medlemmerne nu har lettere ved at komme hjem til deres familier – og ikke som før sad og hang (drak) i Snapstinget. Hertil kommer, at der er brug for flere af MF’ere til at besætte udvalgsposter, så der ikke mere er en stor gruppe, der ikke havde så meget at bestille og derfor kedede sig.

Men tag ikke fejl. En øl, nogle glas vin spiller så sandelig fortsat en vis rolle på borgen. Flere af deltagerne i bogen fremhæver betydningen af, at man drikker en øl eller et glas vin og hygger sig sammen med politiske modstandere. Det kan ske, når der for eksempel er indgået et forlig efter lange og opslidende forhandlinger. Det kan også ske uden at der skal skåles for noget. Man lærer bedre hinanden at kende, når man kan tale om andet end politik.

To tidligere politikere hævder, at Lars Løkke Rasmussen som statsminister bevidst udnyttede servering af vin, når der skulle forhandles. Simon Emil Ammitzbøll-Bille, Liberal Alliance,  siger, det skete for at gøre ham svag i afgørende øjeblikke. Hvorimod Lars Løkke viste stor udholdenhed. Dansk Folkepartis daværende lederen Kristian Thulesen Dahl erklærer, at han aldrig kørte selv, når han blev kaldt til Marienborg af Lars Løkke Rasmussen. Thulesen Dahl vidste, at han ikke ville være i stand til selv at køre derfra.

Jacob Pedersen (f. 1995) er kandidat i statskundskab. Han har leveret et sobert stykke arbejde. Halser læseren efter store skandaler, bliver han skuffet. Men spørgsmålet er, om det er en nødvendig bog, Pedersen har leveret. Den viser, hvad der ikke kan overraske, at de 179 MFère er mennesker som alle andre.

Politiske Promiller

Beretningen om alkohol i magtens centrum

Forfatter Jacob Pedersen

212 sider

Udkom april 2024

Byens Forlag

Anmelder Bjarne Gregersen