I oktober 2017 henvendte en gruppe portugisiske børn og unge sig til den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for at lægge sag an mod EUs medlemsstater, for at få landene til at begrænse udstødningsgasser og droppe jagten på fossile brændstoffer (CNN).

Åbenbart er der flere der er kommet i tanker om, at det er børnenes planet vi låner og skal prøve at overlevere i nogenlunde intakt udgave. Måske er det derfor nærliggende at mene, at det er ungerne selv der skal på banen. Det er også budskabet i The Tantrum that Saved the World, en smuk billedbog der i rimede tekster og med maleriske beskrivelser illustrerer klimaproblemerne og fortæller om nødvendigheden af at gøre noget ved dem.

Sophia er hovedperson. Hun er en pige på otte – ti år, og hun sidder i trygt og godt i sit velhaverhjem i en velfærdsstat i den vestlige verden. En dag ringer det på døren, og uden for står der en isbjørn der er blevet hjemløs.

The ice that he lived on had ceased to exist.

He hoped that Sophia would kindly assist.

Det bliver ikke Sophias eneste gæst. I løbet af kort tid dukker en bisværm, en flamingo, en bonde fra den sydlige halvdel af kloden og en hel masse andre klimaflygtninge op på Sophias dørtrin. Sophia ved ikke rigtigt, hvad hun skal gøre-

But what she saw next

Brought Sohpia up short.

They weren’t here to spite her.

They needed support.

Og det er så her, de voksne læsere begynder at få røde ører, men Sophias nye bofæller giver sig til at lave skilte: There is no planet B og Protect what you love, og så går de på gaden og til byrådet. Byrådet er ikke meget interesseret, det vil koste penge at redde kloden. Men Sophia og hendes nye venner aktionerer, demonstrerer og får inkluderet resten af verden i projektet der blandt andet omfatter Refuse!, Recycle, Repair. Er det tilfældigt, at politikerne er de sidste til at reagere?

På bogens sidste sider beskrives global opvarmning, problemerne for isbjørne, bier, havskildpadder og syriske bønder, og der er en ordliste.

Det er en appetitlig bog med en gnist af humor, en isbjørn i sofaen, og en bengalsk tiger der maler skilte med en pensel i munden. Den er ikke skræmmende for børn, og forhåbentligt inspirerer den både børn og voksne.

The Tantrum that Saved the World

Megan Herbert og Michael E. Mann

67 sider

World Saving Books

Udgivet: 2018

Birte Strandby