Sig det, du vil sige. Det er en god rettesnor i al taleskrivning.

Anita Furu har gennem 14 år skrevet taler for fire statsministre: Anders Fogh Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen, nytårstaler, tiltrædelsestaler, officielle undskyldninger og små taler.

De vigtigste taler er blandt andet nytårstalen, talen ved Folketingets afslutningsdebat, talen ved Folketingets åbning, kongehusets jubilæer og runde fødselsdage, og som det viste sig, så var statsministerens taler i forbindelse med corona også ganske vigtige og med op til tre millioner seere.

Statsministerens taleskriver har desuden leveret taler til konferencer, pressemøder, mindetaler og historiske begivenheder. Desuden har der været indlæg på lukkede møder, og som Furu skriver kan en disposition med stikord være tilstrækkelig, hvis taleren kender historien og de tilstedeværende.

Der er flere udfordrende aspekter i forbindelse med taleskrivning, ikke mindst fordi der skal indhentes information, og der kan være mange der skal  have mulighed for at ændre i teksten. Furu tager os ned i detaljen, som da Løkke skulle holde tale for præsident Obama. Michele Obama blev i udkastet benævnt ‘lovely’, men det blev rettet til ‘fantastic and dedicated’ i den endelige tale i overensstemmelse med dansk opfattelse af kvinden som mere end tilbehør til manden.

I forbindelse med corona-talerne er der en fejl der har gjort indtryk. Mette Frederiksen siger: ‘Der er ingen grund til at hamstre rugbrød og toiletpapir’. Det var efterfølgende nøjagtigt, hvad der skete. Sætningen har tydeligvis ramt modtagerne – eller rettere ‘rugbrød og toiletpapir’ har ramt, mens resten fortabte sig.

Corona-talerne gjorde sig bemærket ved at være taler, man lyttede til. Dels fandt de sted efter fyraften, dels var der måske ikke så meget andet at lave, og dels var der konkret behov for at vide, om børnene skulle i skole, om man skulle bære mundbind, om biografen var lukket. Ydermere var der ifølge Furu et behov for en fælles fortælling, noget der kunne samle os i krisen. ‘Det er paradoksalt, at talen, som er et fysisk møde, fik en genopblomstring i en tid, hvor vi ikke kunne mødes.’

Furu beskriver, hvordan talen forberedes og opbygges, hvordan den ideelle kultur for taleskrivning ser ud med fælles entusiasme, gensidig respekt, tilgængelig information, adgang til taleren. I slutningen af bogen vises, hvad der kan gøre en tale god, hvordan man kan fange tilhørerne og eventuelt vende en stemning og hvordan citater kan bruges.

Det er udmærket læsning, og her er gode tips til talen, anekdoter om processen og lidt om dem der kom ud over selve talen fra Hitler til Helle Thorning-Schmidt og Sofie Linde.

For sprognørder er måske især sidste del interessant. Her er noget om ord der åbner og lukker, inkluderer og ekskluderer og nuancer der kan flytte holdninger. 

Store ting kan (næsten) altid siges med små ord.

Flygtige ord

Et essay om taleskrivning, sprog og statsministre

Anita Furu

218 sider

Gutkind

Udgivet: 2024

Birte Strandby