Hovedpersoner i danske krimier er umådeligt hårdt belastede, og Wolf slår de fleste rekorder. Han lider under et trauma forårsaget af en uhyggelig oplevelse som krigsfange i Afghanistan, hans ægteskab hænger på vippen, han står til en dom for vold og suspension fra politiet, hans søn er ved at miste livslysten, og Wolf selv får seriøse helbredsproblemer. Som om det ikke var rigeligt til at få de fleste i knæ, så overvejer hans chef at overføre ham til færdselspolitiet, hvis han i øvrigt frikendes fra den overhængende anklage for vold.

Wolf bliver sendt til psykiater, og det lykkes psykiateren, Anna, der selv trækkes med et døende parforhold at grave ned i Wolfs tid i Afghanistan, selvom det ikke står helt klart, hvad der skete dengang.

I Moskva er Inessa på dating med danske mænd. Eller rettere, hendes veninde dater for at finde sig en dansk mand og dermed en bedre tilværelse. Inessa er ansat i politiet, men supplerer sine indtægter med prostitution.

Inessas veninde møder en mand og bliver fundet dræbt på gaden.

Ved hvad der synes som et tilfælde, får Inessa mulighed for at rejse til København og finde manden der dræbte hendes veninde. Samtidigt får Wolf en dom og et tilbud om at arbejde for det godes sag. Det fører ham midt ind i den russiske mafia og giver ham meget dårlige odds for at slippe væk igen.

Der er masser af spænding, især når vi når over krimiens første halvdel, og både Wolf og Inessa er sympatiske, komplekse hovedpersoner. Vi følger også morderen – og måske en mand der er udsat for afpresning. Men Wolf tager det meste af opmærksomheden med sine kontroversielle overvejelser:

Det var kun et spørgsmål om de videnskabelige muligheders grænser, før mænd blev direkte overflødige selv for de kvinder, der ønskede børn. Manden var en uddøende art. … på vej ud som intelligensform.

En død russer

Nis Jakob

En Wolf-thriller

668 sider

Jakobs Press

Udgivet: 2018

e-bog

Birte Strandby