En virus findes på en hemmelig forskningsstation i Antarktis, og en mand vågner op i en kiste i et kapel i Slovakiet. Der er blod i kisten og manden mangler fingernegle og et lillefingerled. Desuden mangler han erindring om hvem han er, og hvorfor han befinder sig i kapellet. Det viser sig, at han er god til at slås, og det får han brug for. Tydeligvis er han blevet tortureret, og nogen stræber ham efter livet. Det lykkes ham at slippe af med sine forfølgere, og med venlig hjælp ankommer han til Venedig, selvom han ikke er ganske klar over, hvad han skal i Venedig. I Venedig finder han en præst der angiveligt kender ham og kan hjælpe ham med den manglende identitet. Desværre bliver præsten nakket af en kvinde, der egentligt har til hensigt at myrde vores mand, der opdager at han hedder Martins.

Det fjerde menneske kører over flere kontinenter og i flere baner: Forskeren Pavia fortæller om de ulykkelige hændelser på Forskningsstationen i 2012, Martins søger efter identitet og efter en virus i 2014, ligesom både en potentiel heltinde og lederen af en grum organisation får belyst deres vinkler sidst i romanen. Herudover optræder en dansk it- og konspirationsteorinørd, en kvindelig forsker der gør en opsigtsvækkende opdagelse, og så en ambitiøs skurk på eliteniveau.

Her er gruopvækkende mord, heftig action og sindrige plots med afstikkere til forklaringer om fortidens mennesketyper og de trusler de mødte. Kun det lidt tunge sprog – med udtryk som lejemorderisk og ’ han kunne høre Bente kimse af ham’ forhindrer, at krimien bliver rigtigt fantastisk.

Det fjerde menneske

David Garmark

344 sider

Turbine

Udgivet: 12.08.2016

Birte Strandby