Romanen Ilden handler om vulkaner og kærlighed. Helt bogstaveligt. Hovedpersonen, den knapt 50-årige Anna Arnardóttir, er professor i vulkanologi og leder af Islands Geologiske Institut.

Hun gennemlever nogle voldsomme måneder, idet slumrende vulkaner på den tætbefolkede Reykjanes halvø er begyndt at vågne til live. Det er Annas job at rådgive myndighederne om, hvilke forholdsregler, der skal tages for at beskytte liv og ejendom.

Samtidig bliver den respekterede videnskabskvinde,   hustru og moder ramt af kærligheden. Til den yngre fotograf  Tömas. Når det gælder ham “brister Annas standhaftige vilje som en kvist i en jokelflom.”

Sigridur Hagalin Björndsdóttir har med Ilden leveret en stærk og rosværdig  roman. På et plan fortæller den mange fakta om Islands usædvanlige, levende  undergrund med vulkaner og lavastrømme.  Som  Anna siger: “Vulkanerne er kronjuvelen i islændingenes romantiske ide om forholdet mellem land og folk, og derfor bliver det altid en folkefest, når jorden spyer  ild og aske over landet”.

Efterhånden som handlingen skrider frem, må Anna og hendes videnskabelige kolleger kæmpe med politiske og erhvervsmæssige interesser. Det gælder om, hvor alvorligt den underjordiske aktivitet i området skal tages. De mange turister skal jo nødig skræmmes væk.

Hvordan det ender skal ikke røbes, men allerede i det første kapitel kommer der en antydning.

Romanens andet spor handler om Annas forhold til Tömas. En tid føler hun sig som to kvinder. Den ene bor i et stort respektabelt hus, har en mand, skatteadvokaten Kristinn, som hun bogen igennem kalder sin “kære mand”. De har  sønnen Örn på 23 og datteren  Salka på 8 år. Men er det bare den rene lykke? Den anden kvinde kaster sig med begær i armene på Tömas – og også med dårlig samvittighed.

Anna er datter af en berømt geolog, som i  bogens nutid er død. Der er nogle smukke kapitler, hvor Anna ser tilbage, da hun som barn har gode samtaler om geologi med  faderen, der opdrager Anna. Moderen  er fraværende, bor alene og ret speciel.

Jo, Island har endnu en gang beriget os med en stor, flot og vægtig roman.

Ilden

Roman

Forfatter Sigridur Hagalin Björnsdóttir

318 sider

Oversat af Annette Lassen.

Udkom 19. april 2024

Lindhard og Ringhof.

Anmeldt af Bjarne Gregersen