Havesaksen er for børn i børnehavealderen. Bogen er en anelse politisk ukorrekt i et voksent perspektiv, men børnene vil nok finde den virkelig sjov. Ikke mindst illustrationerne der vælter ud af siderne og vil være venner med læseren.

Bogens hovedperson er en lille pige med rottehaler og store briller. Hendes far har fødselsdag, og hele familien sidder i haven og nyder frokosten. Vores unge hovedperson keder sig lidt og kravler ned under bordet. Her er også hendes hund, Pernille, og sammen kigger de på alle de tæer, der er nede under bordet.

Mor har åbenbart glemt havesaksen på græsset, og den pigen sender hunden efter den. Sådan en havesaks er en spændende ting. Hun lader først som om, hun er lige ved at klippe Pernilles hale af, men det sker heldigvis ikke. I stedet klipper hun tæerne af alle de voksne rundt om bordet og samler alle tæerne i badebassinet. Det er et studie i tæer, men hendes faster Fanny, der er er håndgerningslærerinde, syer dem på igen.

Det er en fin løsning, men hun har ikke matchet tæerne rigtigt. En enkelt klager over, at hun plejer at have neglelak på alle tæerne, en anden har aldrig før haft en blå negl, og så er der forresten en tå tilovers. Så tæerne bliver pillet af og syet på igen efter en større sortering. Alle er tilfredse, men der er stadigt en tå i overskud.

Nå, ja sagde min mor. Det kan vel aldrig skade at have en tå i reserve. Og så havnede tåen i æsken med rokketænder.

Både tekst og tegninger er vidunderligt absurde og vil sikkert tiltale en barnlig fantasi. Tegningerne supplerer teksten ved at fortælle læseren, hvordan pigen og hunden og alle tæerne ser ud.

På indersiden af omslaget er der et billede af en dug der er syet sammen. På første side er en flue havnet i syningen og kan ikke komme fri, og på omslagets bagerste side er to sure sild(?) noget modvilligt på vej langs syningen for at befri fluen. Der er masser af guf til en nysgerrig læser.

Havesaksen

Gertrud Tinning og Louise Thrane Jensen

32 sider

Vild Maskine

Udgivet: 25.08.2020

Birte Strandby