15 brutale noveller om almindelige mennesker, mennesker der er ligeglade og nogle frastødende bæster, der også er en slags mennesker.

I novellen Muchacho har de to venner – fortælleren og Gustav – besluttet, at de vil være frie. Det betyder i først omgang, at de forlader deres kærester. Først går Gustav ind og informerer sin kæreste, der græder. Derpå bryder fortælleren med sin kæreste, mens Gustav venter udenfor. Fortællerens kæreste reagerer noget anderledes. De to mænd cykler ud i friheden, men får ikke den oplevelse, de forventer, og måske er Gustav slet ikke så glad for bruddet.

Kynismen møder vi i en forstærket udgave i blandt andet i novellen Julius. Jeg-fortælleren er nabo til Julius, der er en gammel, svagelig mand. Julius falder i regnvejret efter at have tjekket sin postkasse. Han rejser sig ikke igen. Naboen kan se ham fra vinduet, og efter 17 minutter går han over for at se, om han er i live. Det viser sig, at Julius har husdyr, der kræver pasning, men med tilstrækkelig kynisme er det ikke et problem.

Josefines hundehvalpe er en anden hjerteskærende novelle. Maria går med Josefine hjem. Josefine har en lidt forsømt hund, der skal have hvalpe. Josefines far har planer om at fjerne de hvalpe, de ikke kan komme af med. Pigerne prøver at frelse hunden og dens hvalpe ved at flytte den, men det går ikke efter planen. Det er alt sammen alvorligt nok, men den virkelige tragedie ligger et andet sted. Det er mest synd for Josefine.

Det er femten meget forskellige noveller. Bjørn Isak forstår at præsentere mennesker og miljø nuanceret, men mest i gråsorte kulører. Kun en enkelt novelle Sne er rent samarbejde og optimisme, men den foregår også på Sydfyn.

Sproget er præcist og omhyggeligt, men det betyder ikke, at alle karakterer er lige overbevisende. Faktisk er flere af dem vanskelige at følge, og man ikke rigtigt leve sig ind i deres lukkede verdener. Ikke desto mindre kunne novellerne være gode oplæg til diskussion i udskolingen eller i læseklubben.

Fastliggere

Noveller

Bjørn Isak

191 sider

Brændpunkt

Udgivet: August 2020

Birte Strandby