Når historielæsning bliver til underholdning

Verden i opbrud handler om 1930’erne, tiden op til 2. Verdenskrig. Bogen er inddelt efter årstal og for hvert årstal underopdelt efter begivenheder og geografi, Tyskland, Danmark, Odsherred, Paris, Skagen, USA. Ved landenavne handler det om politiske strømninger, mens det ved bynavnene oftest handler om kunstnere eller brændpunkter for særlige begivenheder. Opdelingen er dog ikke helt konsekvent, hvad der vel ville være praktisk umuligt, og fra 1932 er der også kapiteltitler uden geografiske navne. I 1934 finder vi kapitlet ‘Diktatorernes første runde’ der handler om Hitler og Mussolinis første møde, efter at vi har hørt om den ikke helt lige vej til partnerskabet, der blev hjulpet på vej af et signeret portræt til Hitler fra Mussolini.

Med til historien hører Marx Brothers og deres første film, Louis Armstrong og hans trængsler på den første koncertturne i Sydstaterne, Karen Blixen og hendes afsked med den afrikanske farm, Marlene Dietrich, Henry Miller, Chaplin, Ingrid Bergman og Kaj Munk og en lang række andre af tidens personligheder. Ind i mellem kommer så Hitlers vej til magten, den spanske borgerkrig og ferielovens tilblivelse i Danmark. Det kunne godt give et forvirrende indtryk, men resultatet er nærmest det modsatte: at man får en bred ide om klimaet i 30’erne, om forskellene på rig og berømt, suppekøkkener og køer af arbejdsløse, store ideer og små forbrydelser – og omvendt.

Samme opbygning kan man finde i den glimrende bog Sommer 39 af Werner Biermann der udkom i 2009, blot er Verden i opbrud langt fyldigere, og hvis man gerne vil kende mere til historien om mellemkrigstid og optakt til 2. Verdenskrig, men ikke helt ved, hvor man skal begynde, så er Verden i opbrud et rigtigt godt sted at begynde.

Fotografier ledsager det store puslespil, her er både smukke billeder af Marlene Dietriech og Eva Braun og mindre tiltalende billeder af Hitler, Stalin og Franco.

Den neutrale og alligevel stemningsfyldte opbygning af historien er en nydelse, og man er tilbøjelig til at glemme, at der kun er et personregister, ikke et stikordsregister. Der er et par trykfejl, men man får et uforligneligt indtryk af verden i 30’erne.

Verden i opbrud

1930’erne i nærbillede

Hans Gregersen

406 sider

Turbine

Udgivet: 11.09.2020

Birte Strandby