Så er der igen gang i manipulation for viderekomne, der ikke leveres af hverken managementlitteraturen eller i bøger om politisk spin, men af Magda, der styrer sine forældre som en bedre general styrer sine styrker.
Magda fylder fem. Fødselsdagen skal holdes hos far, men mor og hendes kæreste kommer også. Magda orkestrerer, så hun får en ny kjole, mange gæster, de rigtige gaver, de rigtige lys på kagen. Selve strategien er ret enkel – og måske lettere at gennemføre for skilsmissebørn end i forhold hvor kernefamilien bor sammen:

Til mor siger Magda:
Far spørger, om du vil tage flødeboller med!, siger Magda

og til far siger hun:
Mor siger, at hun synes, vi skal invitere Selma og Marie …

Det bliver naturligvis en fed fødselsdag, selv om der kommer en del flere gæster end både far og mor havde forventet. Og hverken far eller mor bliver særligt overraskede over, hvad Magda har sat i værk.

Illustrationerne fylder hele dobbeltsiden. Det er enkle billeder af velkendte scener – fra børnehaven, fra supermarkedet, fra middelklassehjem – venlige afslappede hjem med mental rummelighed og plads til barnet.

For børnehavebarnet er der masser af mulighed for genkendelse: familiemønster, børnehave, planlægningen og fejringen af fødselsdagen, og der er i den lille historie også lidt spænding i, hvordan Magda får den ønskede fødselsdag. I sidste ender viser det sig, at forældrene udmærket er klar over, at Magda spiller dem som brikker, men udover spørgsmål til Magda som: Har mor sagt det? – som Magda besvarer nogenlunde ærligt – er de ok med at acceptere en vis styring fra barnets side.

Denne bog er den tredje i rækken om manipulatoren Magda og hendes enestående talent for at gebærde sig i verden.

De to første er: Magda vil selv bestemme og Hjemme hos mor får jeg altid sushi.

Anne Sofie Hammer
Far spørger, om du vil tage flødeboller med
Illustreret af Sira Stampe
32 sider
Høst og Søn
Udgivet: 02.02.2018
Målgruppe: 4+
Birte Strandby