‘Mor’ til Villads fra Valby, Anne Sofie Hammer, har nu også fået en pige. Magda er skilsmissebarn, et af den slags der flytter mellem mor og far. Umiddelbart noget ubehageligt og upraktisk for barnet kan man mene, men der er tydeligvis fordele: Magda spiller virtuost på følelsesklaveret hos begge forældre, og det betyder, at hun indretter sig som hun har lyst til. Hun fortæller far, at hun plejer at få en stor cola, når hun er med mor i biografen, at hun altid får sushi til aftensmad, og at mor kun gør rent de dage, hvor Magda er hos far.

Det tænker far over, men han vil jo ikke være en dårligere forældre end mor, så det bliver til film, stor cola og sushi, som Magda i øvrigt ikke rigtigt kan lide. Og da taktikken ‘hjemme hos mor må jeg gerne …’ ser ud til at virke fint på far, er det al mulig grund til også at afprøve den hos mor.

Illustrationerne udvider fortællingen, så vi kan se, hvordan Magda ser ud, når hun spiser sushi, der smager adr, og hvordan den omsorgsfulde og let bekymrede far agerer. Der er mange fine detaljer, og man kan sagtens sætte sig ind i, hvorfor Magda ikke har lyst til at rydde op på sit værelse.

Da de fleste børn i litteraturen stadigt lever i kernefamilier, er det helt fint med en bog om en der ikke gør. Magdas liv er genkendelig for en del børn, og mange vil sandsynligvis finde det inspirerende med denne lille fortælling om anvendelig manipulation for øvede.

Anne Sofie Hammer

Hjemme hos mor får jeg altid sushi

Illustreret af Sira Stampa

32 sider

Høst & Søn

Målgruppe: 3+

Udgivet: April 2017

Birte Strandby