Fortællingen om en krise

Stefan er relativt lykkelig gift. Han har tre mindre børn, og så er han forfatter. Han har fået udgivet en bog, og den næste er under redaktion. Hans kone, Nete, er superpædagog og udearbejdende med optræk til karriere. Alt er i orden. Eller, det er det så ikke, for uanset det praktiske og bekvemme i en hjemmearbejdende husfar i en familie med små børn – og Stefans tilsyneladende frihed, så har Stefan ondt i livet.

Han har fået nogle legater, og havde håbet på også at få arbejdsløshedsunderstøttelse, men det smutter, og han står uden indtægter. Mindreværdet dukker især op, når de er sammen med Netes veninder og deres vellønnede ægtefæller. Stefan joker selv med det, men da Nete samtidigt virker lidt træt af ham, giver det bagslag. Ydermere reagerer børnene på det, de opfanger. Det giver natteroderi og OCD hos den ældste, og Stefan fejrer selv sin nedtur med at gå i byen, drikke lidt for meget og i øvrigt få en elskerinde.

Det er ikke første gang Nikolaj Zeuthen tager fat i den moderne families kriser. I Verdensmestre fra 2010 er den også gal, og det unge ægtepar overraskes over, hvor langt der er fra den forventede harmoni og lykke til den hverdag de trækker rundt med.

I Buemundet guitarfisk synes krisen tydeligt i svigtet overfor børnene fra den ældstes kamp for opmærksomhed til den mellemstes skuffelse over at blive forladt på sin fødselsdag. Et af Stefans problemer er, at han trods sin tilsyneladende frihed er dybt afhængig af maskuline stereotyper:

… og han foretog dette stærke og maskuline valg – at gøre hende gravid.

Et troværdigt og lidt nedslående billede af dagens familie.

Nikolaj Zeuthen

Buemundet guitarfisk

224 sider

Rosinante

Udgivet: 2018

Birte Strandby