Digtsamlingen ”Knuder” er forfattet af den norske digter og prosaist Gunnhild Øyehaug. Hun underviser desuden ved Skrivekunstakademiet i Bergen. Det mærker man tydeligt i hendes novellesamling ”Knuder”, der består af i alt 42 korte digte/noveller. Bogen består af de tidligere udgivne digtsamlinger ”Knuder” fra 2012 og ”Drømmeskriver” fra 2016.

Det er vanskeligt at give de mange noveller ét fælles karaktertræk. Undervejs i min læsning blev jeg gang på gang overrasket og forundret. Gunnhild Øyehaugs fortællinger bevæger sig fra det realistiske til det absurde og groteske. En stor del af novellerne er på kun én enkelt side. Men tag ikke fejl. De skal gerne læses et par gange for at blive åbnet op. Stil- og genremæssigt varierer novellerne også en del. Forfatteren er ikke underviseren på Bergens Skriveakademi for ingenting!

De fleste af novellerne tager afsæt i noget umiddelbart genkendeligt, men snart overrasker forfatteren os med et twist, der får læseren til at stoppe op og tænke efter en ekstra gang. Særligt kendetegnende er det absurde. Som fx den surrealistiske fortælling “Lille knude”. Den handler om en søn, der fødes med navlestreng der ikke kan klippes over. Derfor forbliver han, Kåre, for altid forbundet med sin mor. Også efter morens død. Det var vel nok tragikomisk læsning.

Et gennemgående træk er referencerne til litteratur, film og lignende. Det gør det indimellem en anelse udfordrende at dechifrere teksterne. I nogle af teksterne befinder vi os på et metalitterært plan.

Du skal give dig god tid til ”Knuder”, men den rummer mange fine perler. Jeg føler mig overbevist om, at det er en digtsamling der vil vokse og udvikle sig efterhånden som man får den genlæst og bliver dus med universet. Ved første øjekast er det vanskeligt at kæde fortællingerne sammen, men efterhånden som man bliver fortrolig med Gunnhild Øyehaug dukker der nogle mønstre op.

”Knuder” er et underfundigt bekendtskab. Gunnhild Øyehaug behersker sproget til perfektion. Hun nyder at lokke sin læser med på absurde eventyr og fortællinger, der er lige delte genkendelige og vanvittige. Under overfladen lurer både humor og vid. Det er alt i alt et interessant og overraskende bekendtskab.

Knuder

Forfatter: Gunnhild Øyehaug

Oversættelse: Sara Koch

Forlag: Rosinante

248 sider. Hæftet.

Udgivelsesdato: 29/6 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg