Lyn-serien er inddelt i tre kategorier: lyn 1 med max. 100 ord, lixtal 7, lyn 2 med max. 250 ord, lix 7 og lyn 3 max. 380 ord lixtal 8. Serien er fra forlaget Straarup & Co., og en af forlagets faste forfattere, Marie Duedahl har skrevet de fantasifulde bøger, mens Rasmus Juul og Kenneth Hegelund har tegnet de mange illustrationer der pryder alle sider og fortæller alt det, teksterne ikke rummer.

Historierne har både twist og kant, og som voksen kan man spejde længe efter den diskrete moral, der forventer at sende barnet signaler om, hvordan man skal opføre sig. Den finder man ikke her. Til gengæld er der brutale overraskelser og syret underholdning.

 

Birk er Batman

Birk og hans overpædagogiske far læser Batman. Birk er vild med Batman og får en maske og dragt, så han selv kan optræde som Batman, og det gør han så, indtil Batman-kostumet bliver slidt op og falder fra hinanden. Mor nægter at anskaffe nyt Batmantøj, og Birk må i stedet udvikle sig som Superman.

To lyn

Marie Duedahl

Illustreret af Rasmus Juul

16 sider

 

Nor og Oda tør alt

Nor og Oda er tvillinger, men Nor er ti minutter ældre end Oda, og det giver grund til evige udfordringer for at se, hvem der er den modigste. Nor bestemmer, at Oda skal løbe forbi en bidsk hund. Oda bestemmer, at Nor skal ringe på hos den sure dame. Nor skal putte en ært op i næsen, Oda skal kysse en gris. Det er en hård omgang for forældrene, og deres far ender med at skrige stop.

Tre lyn

Marie Duedahl

Illustreret af Kenneth Hegelund

24 sider

 

Vega er vampyr

Veta har røde øjne og spidse tænder. Hun går i sort tøj og er glad for blod – men kun fra dyr. Desværre er det lidt ensomt at være vampyr, men så møder hun en pige til Halloween, en menneskepige, måske en veninde. Problemet er, at en vampyr ikke kan være ude om dagen, og pigen må ikke være ude om natten. Men de finder ud af det.

Tre lyn

Marie Duedahl

Illustreret af Rasmus Juul

24 sider

Tre Lyn

 

Mega Kaj

Kaj er glad for mad. Her er hele lister over alt det, han får at spise. Når han går tur, sætter han mærker i fortovsfliserne, og så går det jo som det må gå: Kaj springer simpelthen i luften. Sprængningen er så kraftig, at hans krop og tøj fordeler sig over hele verden: hans hat havner i USA, hans ene tå lander i Kina, og i Bilka ligger hans gebis og griner.

Her kan den voksne associere til både Halfdan Rasmussens ABC: Else elsker pelse og til Monty Pythons The Meaning of Life. Ingen tvivl om at også ungerne finder den barske historie underholdende.

Tre lyn

Marie Duedahl

Illustreret af Kenneth Hegelund

24 sider

 

Birte Strandby