Journalist og forfatter Karin Heurlin skriver både for børn og voksne. Inspiration til de underholdende og sympatiske romaner hentes fra forfatterens eget liv. ”Slået hjem” er Karin Heurlins nyeste bog. Du kan se frem til fornøjelig læsning om at være en kvinde i livskrise og søgen efter fodfæste. 

”Slået hjem” handler om den 46-årige journalist Luna. Efter en chokerende skilsmisse, hvor hun er blevet kasseret til fordel for en yngre kvinde, befinder hun sig på randen af en katastrofe. Hun har måttet forlade familiens mondæne villa nord for København. Det er slut med en privilegeret hverdag med dyr vin, lækkert modetøj, kropsterapeut, massage og alskens goder. Hvis det ikke var for Lunas besindige mor, ville hun være ilde stedt. Veninderne viste sig tilmed at kende til mandens affære, så de er ikke værd at samle på. 

Luna flytter – ved morens mellemkomst – ind i et gammelt lille hus i Svendslev, hvor hun voksede op. Tidligere havde Luna en blog, hvor hun b.la. skrev om mode, indretning, sundhed og kvindeliv. Nu skal der penge på kontoen, så regningerne kan blive betalt. Luna begynder som reporter på LokalPosten, hvor emnerne er knap så trendy. I det hele taget er den ny tilværelse langt fra særlig fashionabel. Hun må nu  rykke ud og skrive om alt fra generalforsamlinger, dialogmøde, gymnastikopvisning, Brunsvigerens Dag til første skoledag. Avisen stiller en blå scooter til rådighed som transportmiddel. Tilværelsen er forandret! 

Højt at flyve, dybt at falde – fristes man til at sige. Luna må bide i det sure æble og tilpasse sig. Samtidig savner hun sin datter, Beate, der er på efterskole. Beate orker dårligt at besøge sin mor, nu hvor hun flyttet retur til barndommens kedelige provinsby. Menneskers tilpasningsevne er som bekendt større end som så. Efterhånden som Luna får fodfæste, viser nye muligheder sig. Undervejs følger vi også Lunas hverdagsliv med kollegerne på redaktionen og samspillet med moren, der er frivillig i den lokale genbrug. 

Langsomt danner Luna nye relationer. Det skyldes b.la. hendes lille hund Victor, der er som et barn. Luna er voldsomt optaget af hundens afføringsmønster. Victor frekventerer tit den lokale dyrlæge, Joan. Hun er jordbunden, nærig, lattermild og uforfængelig. Joan introducerer hende til vinterbadning. Langsomt vokser Lunas mod og åbenhed. Gennem sit arbejde møder hun nogle menneskeskæbner, der gør indtryk. Hun træffer også den jævnaldrende Anders N, der ejer Din tøjmand. Han er enkemand, far til en dejlig lille pige og så har han altid været forelsket i Luna. Tilfældet vil dog, at Luna også støder ind i forretningsmanden Mads fra København. Mads minder hende mere om hendes gamle luksustilværelse. Vil hun finde kærligheden igen? 

Luna er skildret med tilpas overdrivelse, så læseren lynhurtigt fanger hendes irriterende type og mærker et stænk af genkendelse. Karin Heurlins hovedperson er elskelig, fordi hun ikke giver op. Hun indser nødvendigheden af at klø på og kravle ned fra den høje hest. Det kalder på respekt. Gradvist indser Luna kvaliteterne af at være netop dér, hvor hun er. Famlende får hun fat i de sunde livsværdier, der vægtes i Svendslev. Byen har mere at byde på, end hun troede. Det betyder ikke, at hun ikke savner noget fra det gamle liv. ”Slået hjem” er en herlig fortælling om en kvindes søgen, om livsværdier og -indhold. Hvem vil vi gerne være? Hvad stræber vi efter? 

Karin Heurlins nye roman er hjertevarm, lun og morsom. ”Slået hjem” emmer af feel good og er skrevet i et veloplagt fortælletempo. Det er en stærkt underholdende roman. Forfatteren gør flittigt brug af stereotyper, når hun portrætterer det store persongalleri og laver miljøbeskrivelserne. Men det virker! Romanen er letlæst og fængende, samtidig med at den b.la. rejser interessante spørgsmål om vores forbrugssamfund. Bogen er skåret over samme læst som hendes tidligere romaner. Dens ironiserende distance til det frås, luksusforbrug og de statussymboler, som mange mennesker ihærdigt jagter, er rammende. Livsglæde gemmer sig et andet sted. 

Romanen kan næsten ses som en art forsættelse til “Syv år efter“, uden at de to værker dog er samhørende på nogen vis. I ”Syv år efter” følger vi en kvinde, der flytter fra en beskeden provinsby til en rig by nord for København. Hun gør alt for at tilpasse sig det rige overklasseliv. Nu kan vi måske forestille os, at samme type kvinde flytter retur til sin hjemstavn efter en skilsmisse i ”Slået hjem”. 

Det fine og rørende i ”Slået hjem” er, at Luna bliver samlet op af sit gamle hjælpsomme opvækstmiljø. Det skyldes nok især hendes mor, der er dybt engageret i Svendslev. Rødder er vigtige, må vi forstå. Karin Heurlins roman hylder atter engang provinsen, sammenholdet og fællesskaberne. Undervejs er der fx flere fine momenter, når forfatteren både zoomer ind på mor-datter relationerne mellem Luna og hendes datter og mellem Luna og hendes mor, Kirsten. Det beskrives meget genkendeligt! Romanen viser tillige hvordan, hovedpersonen under de rette betingelser udvikler sig og sit mod. ”Slået hjem” er herlig læsning, der b.la. minder os om at se hinanden, række ud og give en ekstra chance. Det er håbefuld læsning skrevet af en erfaren feel good ordsmed. 

Slået hjem

Forfatter: Karin Heurlin

Forlag: Grønningen1

390 sider. Hæftet

Udgivelsesdato: Den 2. februar 2024

Anmelder: Nønne Lønne Votborg