Journalist Karin Heurlin har skrevet en bog om at flytte fra det mørke Jylland til Nordsjællands guldkyst og hvad, det gør ved en familie. ”Syv år efter” er en rammende roman om hemmeligheder, (selv-)bedrag og løgne, der truer med at fortære hovedpersonen Mette og hendes familie.

Mette er selvstændig grafiker og manden Martin har en chefstilling i den lille Lokalbanken. Sammen med tvillingerne, Amalie og Oliver, rykker de teltpælene op og flytter til det mondæne Nordsjælland, da Lokalbanken bliver opkøbt, og Martin får en godt job i Glasbanken.

Men livet på første række er markant forskelligt fra lilleputbyen i Jylland. Bilerne er enorme, de smukke kvinders håndled er super slanke, børnene er opkaldt efter krydderurter og Mette føler sig malplaceret. Hun kommer dog hurtigt i kontakt med de andre forældre, der virker til at have masser af penge og overskud.

I starten undres Mette over skikkene i Himmellund, men efter kort tid begynder hun at adaptere de nye værdier. Hun går fra str. 40 til 36, begynder at dyrke yoga og udskifter lasagnepladerne med kålplader. Mobilen bliver en fast følgesvend, da hun skal følge de andre kvinders Instagramopslag og sørge for selv at lægge lækre billeder op. Den gamle Mette er på vej til smuldre.

”Syv år efter” er en medrivende og klog fortælling om, at ville passe ind for enhver pris. Mette kæmper for at forstå sit nye miljø og føle sig accepteret, men undervejs mister hun sig selv og sætter sin familie over styr. Spørgsmålet er, om hun indser hvilken farefuld vej, hun har begivet sig ud på?

Karin Heurlin tematiserer det, at man må hyle med de ulve man er iblandt, for at blive accepteret. Det behøver ikke at være problemfyldt, men hvis man ikke er tro imod sig selv, kan man miste jordforbindelsen og sin sande identitet.

I ”Syv år efter” åbenbares det gradvist at Mette og Martin måske ikke er de eneste, der har tabt sig selv. Himmellund er befolket med mange, der lyver for sig selv og hinanden. Efterhånden som fortællingen skrider frem, viser det sig nemlig, at hemmelighederne lurer lige under overfladen. Den polerede idyl er sovset ind i et spind af løgne og bedrag. Man kan ikke andet end at grine og græde, når Karin Heurlin først folder sig ud.

Karin Heurlins bog fortjener stor applaus for at italesætte jagten på det perfekte liv og prisen, som vi er villige til at betale, når vi undervejs bedrager andre, os selv og lader os bedrage.

I ”Syv år efter” følger vi Mette – og hendes familie – gennem en række nedslag i tid henover syv år. Det fungerer fint og giver læseren plads til selv at reflektere over mellemregningerne. Mettes eget følelsesliv får vi ikke ret meget indblik i. Det må vi gøre os tanker om baseret på handlingen. Jeg kan godt lide antydningens kunst, men her og der savner jeg alligevel at forstå hvorfor, hun handler som gør.

Det er tematikken, overraskelserne, de små tvists og satiren, der gør Karin Heurlins nye roman til en yderst læseværdig oplevelse. ”Syv år efter” spidder de riges reservat, men hun gør det klogt og kærligt med øje for at alle segmenter dybest set er opbygget af mennesker, der vil og søger det samme. Med en sikker pen formår Karin Heurlin at underholde og berige læseren. I ”Syv år efter” bliver læseren ansporet til at stoppe op og reflektere over sine rødder, relationer og hvor godt, man mon kender ens nærmeste. Alt i alt en virkeligt velskrevet og varm bog om at finde sig selv, når man er på ´udebane´.

Syv år efter

Forfatter: Karin Heurlin

Forlag: Grønningen 1

352 sider. Hæftet

Udgivelsesdato: 27. 4. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg