Jan, Kirstens ægtefælle og far til døtre på ni og elleve, bliver diagnosticeret med ALS. Det er en muskelsvindssygdom der medfører synke- og talebesvær, svaghed i arme og ben og slutter med døden.

Kirsten har skrevet bogen for at fortælle om forløbet, og for at fortælle andre i lignende situation, hvordan man kan tackle hverdagen med størst muligt fokus på børnene.

Diagnosen er et chok for alle parter, men familien gør en indsats for at fortsætte hverdagen. Jan cykler stadigt 15 kilometer frem og tilbage til arbejde, men som tiden går, bliver hans tale vanskeligere at forstå. På et tidspunkt får han svært ved at synke, risikoen for at få maden i den gale hals vokser, og han må have sonde. Senere får han også en maskine der skal hjælpe ham med at trække vejret om natten.

Familien er udadvendt og har en stor omgangskreds, og det fortsætter, men da Jan får sonde, holder pigerne op med at tage veninder med hjem.

Kirsten oplever selv, at der stadigt er gyldne dage, hvor familien har det godt, og andre dage hvor Jans svigtende helbred fylder det hele. Flere og flere praktiske opgaver overgår umærkeligt til Kirsten, og hun må også leve med, at Jans empati forsvinder, og at han bliver mere selvcentreret. Alligevel har de held til at tage på ferier sammen, og da Jan dør, er han med nogle venner i Hamburg. Det lykkes kun med hjælp fra en dygtig bedemand at få Jan bragt hjem til begravelsen, men den største del af udfordringerne i forbindelse med børnene kommer efter begravelsen.

Mellem bogens forskellige afsnit er der gjort plads til gode råd. De handler blandt andet om at lave en ønskeseddel – en bucket list – med ting man gerne vil gøre sammen. Derudover handler det meget om kommunikation, til pigernes skole, deres lærere, de andre børn og deres forældre. Desuden anbefales at finde andre voksne, måske familiemedlemmer, som børnene kan tale med. 

Når far skal dø er en udmærket bog, der så præcist som muligt søger at formidle sorgen og erfaringerne til andre, og måske kan man læne sig op ad den, hvis man selv lever med et døende menneske eller har mistet en forældre. Det er også en konkret og tilstræbt usentimental beretning om en livsglad mand og hans familie, og det er nok det, der gør det største indtryk.

Når far skal dø

En fortælling om, når sygdom rammer, og gode råd til at hjælpe børn i sorg

Kirsten Wallentin Damgaard

189 sider

Linje II

Udgivet: 2021

Birte Strandby