Irene Vallejo har skrevet beretningen om bøgerne, deres herkomst, interessen for dem, hvilke værker vi kan have mistet i tidens løb, og hvad der skaber en klassiker. Det er blevet til denne spændende og meget levende fortælling om opfindelsen af det græske alfabet, om Sappho og Aristophanes, om Marcus Antonius der gav Kleopatra 2.000 værker for at gøre indtryk på hende, som engang opløste en stor perle i eddike og drak den. Situationen krævede en stor gestus, ikke bare perler og guld.

Vallejo er grundig i sin research, formidlingen er entusiastisk, og begivenheder og mennesker er fremstillet så Evigheden i et siv bliver til et kollektivt eventyr – i et nuanceret sprog, med spændingskurver, et imponerende persongalleri og stor viden. Der er uendelig langt fra Illiaden og den unge Alexander den Store til Emily Dickinson og Cervantes.

En af mange fascinerende historier er den om, hvordan Demetrios, leder af biblioteket i Alexandria, fik 72 hebræiske lærde til at rejse fra Palæstina til Alexandria for at oversætte Toraen fra hebræisk til græsk. Et projekt der efter sigende tog 72 dage.

Vallejo har et dejligt personligt sprog og er tydeligt til stede i værket. Blandt andet fortæller hun, hvordan hun som ung forsker første gang allernådigst og efter at have aflagt ed på, at hun hverken ville stjæle eller ødelægge nogen af bøgerne fik adgang på Bodleian Library i Oxford. Det har næppe været meget lettere at besøge biblioteket i Alexandria. Her tilbageviser Vallejo i øvrigt, at Cæsar havde andel i, at biblioteket brændte. Ifølge kilderne brændte det først efter Cæsars død.

Evigheden er et siv er en sand godtepose for den der interesserer sig en smule for bøger. Her er bunker af information, leveret med historier, anekdoter, kilder. Sproget får let andet dansk litteratur til at ligne leverpostej, og læsningen glider fint. Men hvordan er Alice i Eventyrland blevet til Alice i Undreland? Her mangler en forklaring.

Evigheden i et siv

Historien om bogen

Irene Vallejo

Oversat af Rigmor Kappel Schmidt

511 sider

Gutkind

Udgivet: 25.08.2021

Birte Strandby