Mini-krimi med Anne-Maj Mortensen

Denne lille krimi har alle de ingredienser, der er krævet af en krimi: et par lig, suspense og overraskelse, og en mulighed for at gætte med på motiver til mord – og morder. Vores detektiv oplever ikke suspense på egen krop, men det er tæt på.

Anne-Maj Mortensen skal stå for madlavning til sin datters bryllup. Brylluppet holdes i det olle-kolle, hvor gommens forældre bor. Der kun den for Anne-Maj bekymrende hage ved det, at hun skal trækkes med adskillige hjælpsomme mennesker i køkkenet, og det har hun det ret svært med. De hjælpsomme mennesker har masser af meninger om både menu og udførelse af opgaverne, for slet ikke at tale om hvorvidt der er allergifremkaldende ingredienser i maden,  uagtet Anne-Maj omhyggeligt redegør for indholdet i samtlige retter.

Så er det godt, at Anne-Maj ind i mellem kan gå tur med hunden. Et par dage før brylluppet skal stå, ser hun en af sine plageånder, Kamma, stå og diskutere heftigt med en for hende ukendt mand. Dagen efter er Kamma død. Det ser ud som en ulykke og behandles som en ulykke, indtil det bliver opdaget, at manden hun diskuterede med, stalker hendes datter. Det får politiet til at ændre fremgangsmåde, og så dukker der et nyt lig op.

Som en bedre Miss Marple stiller Anne-Maj sine erfaringer til rådighed for opklaringsarbejdet, og hvad angår spændingskurve og forløb minder resten af krimien også om en Agatha Christie extra light.

Blodigt bryllup er hurtig og let læsning. Der er en personliste, hvilket er praktisk, for krimien gør kun plads til baggrundshistorier i meget beskedent omfang. Faktisk er der kun plads til det mest nødvendige, karaktererne er stereotypiske, og krimien bliver både en anelse fortænkt og lidt for lidt, men det er da et sjovt træk, at alle seriøse plotdeltagere er over 80.

Blodigt bryllup

Anna Grue 

155 sider

Lindhardt og Ringhof

Udgivet: 2024

Birte Strandby