I provinsen har vi længe lidt under fortællingen om udkanten kaldet ‘Den rådne banan’ eller ‘UdkantsDanmark’, eller med Madam Nielsens ord: der hvor … de ramponerede knallerter med mælkekasser på bagagebæreren og de menneskelige særheder er flest.’ 

Især socialreformen i 2007 og den seneste politiske ignorance, der forringer bustrafikken i yderområderne, sparker hårdt til provinsen, uagtet vi her jo er i den misundelsesværdige position, at vi kan nyde frisk luft, skovens stille ro og havets brusen. 

Med en fantastisk timing og massiv, farverig dokumentation leverer Johs. Nørregaard Frandsen sin store udendørs fortælling, der med inddragelse af malerkunst, litteratur og provinsens historier får bragt balance i landet og i vores forståelse for verden uden for de største byer.

Et Danmark uden provins eksisterer ikke. Provinsen er afgørende for landets historie, og Nørregaard Frandsen går fra Den grimme Ælling over Blicher og Skagensmalerne til Inger Christensen og Kaare Dybvad for at minde os om, hvor meget af Danmark der ligger i provinsen. 

Siden nationalstaten og nationalforståelsen opstod, har provinsen været en del af fortællingen. Det fremgår af bogens rige billedmateriale der omfatter malerier af guldaldermalerne, af Frederik Vermehren, Skovgaard, Brendekilde. Malerier der viser både den romantiske og den socialrealistiske udgave af livet på landet. Litterært bakket op af H. C. Andersen, Aakjær, Blicher. Det er her rugen bølger, heden blomstrer, Jylland ligger som en runestav og der er ‘Aftenleg i Svanninge Bakker’. Det er her de grundtvigske højskoler blev plantet, så pigerne og karlene på gårdene kunne blive undervist og udvikle sig fra almue til folk. Og det er også her historierne om Lego, Carmen Curlers, Grundfos og Vestas begynder. 

Provinsen er en del af identiteten, provinsen ligger i fremtiden og har svaret på, hvordan vi omstiller os til en grønnere hverdag.

Hvor ligger provinsen har rigt billedmateriale og gode tekster samt klip til forfatterens eget liv. Bogen er underholdende, berigende – og et godt bud på julegaven til den centraliseringsbegejstrede politiker.

Hvor ligger provinsen

Johs. Nørregaard Frandsen

256

Gads Forlag

Udgivet: August 2023

Birte Strandby