Asle Toje, norsk udenrigspolitisk forsker og kommentator, medlem af Den Norske Nobelkomité, tager  temperaturen på Europa efter globaliseringens indtog – fra 2010 til 2020.

Samlet er det blevet til 18 essays, interviews og guidede ture i europæiske byer, Prag, Bilbao, Hamborg, London. De adspurgte og guiderne understøtter i stort omgang Tojes egne beskrivelser af tingenes tilstand,  ruinerne efter det engang så magtfulde Europa, hvad der er gået galt for liberalismen, for venstrefløjen – og hvorfor der er krig i Ukraine. 

Det lidt trøstesløse billede af Europa omfatter pornografi og metamfetamin i Polen, barnløshed i Grækenland, gule veste i Frankrig, fortabte generationer og problemet med socialismen:

Forsøget på at opbygge en socialistisk stat skabte ‘mere uretfærdighed, mere udbytning og mere løgn end noget andet projekt i menneskehedens historie’.

Asle Toje antyder, at Europas kulturelle og økonomiske nedtur – Toje bruger ordet ‘undergang’ – er uundgåelig og selvforskyldt: De europæiske socialdemokratier har gladeligt sluttet sig til postmodernismen ‘og dennes opdeling af samfundet i egennyttige minoriteter der allesammen kræver særbehandling’

Forfatteren besøger også Odessa og beskriver de ukrainske myndigheders accept af paramilitære grupper og den nationalisme der angiveligt lægges for dagen i netop disse grupper. Er det udtryk for en højredrejet identitetspolitik med baggrund i sprog og kultur? Det er længe siden, venstrefløjen har kunnet samle sig om noget.

Andre kapitler præsenterer Houellebecq og det kyniske Frankrig samt Édouard Louis og hans opfattelse af strukturel vold som en følge af strukturel uretfærdighed.

Toje er en underholdende fortæller:

Rottefængeren fra Hameln handler om en pioner inden for skadedyrsbekæmpelse, der bruger kreative inkassometoder overfor vrangvillige betalere.

Men har han ret i sin dystre fremstilling af dagens Europa?

‘Mellemspil’ er tredje del af en trilogi hvis første bind er ‘Rødt, hvidt & blåt’ (2012) og det andet er ‘Jernburet’ fra 2014.

Mellemspil

Historien om tiåret da Europa brast

Asle Toje

Oversat af Nanna Lund

393 sider

Gyldendal

Udgivet: 2022

Birte Strandby