Den menneskelige natur har mange spændende nuancer. Blandt dem er småborgerlighed, talentet for manipulation og kynismen dybt fascinerende og også noget skræmmende, for hvor langt vil mennesker egentligt gå for at bevare den status de mener at have i andre menneskers øjne?
Karaktererne i Naboværnet er lidt karikerede, men dermed ikke mindre underholdende i deres stræben efter penge og status. Birte Larsen er den værste. Hun ejer en fin forretning med damemode i den lille by Fureskov, hvor kun de få forstår at værdsætte hendes kvalitetsvarer. Hun er også en slags moralens vogter, forstået på den facon, at hvis nogen gør noget, der i hendes optik overtræder de fælles regler – som for eksempel at lade sin hund løbe løs – så skal hun nok sørge for, at de får et vink med en vognstang. Desværre bruger hun ikke en vognstang men forskellige andre ufine metoder til at få sine medmennesker tilbage på sporet, og det udvikler sig, så man i byen ender med at sætte den lokale betjent på sagen.
Birtes skrantende butik er i fare for lukning, men med et interessant retorisk trick får hun fat i den pengekasse der rummer overskuddet fra loppemarkedet i forsamlingshuset. Desværre møder hun sin overmand udi manipulation og retorik, og samtidigt kommer hendes mand i klemme på anden måde. Hans forretning går dårligt, og han vil ikke fortsat være i stand til at pumpe penge i sin kones forretning. Samtidigt har han helbredsproblemer, og han overvejer også, om det er tid til en skilsmisse.
Med til historien hører Tove og Gerdas katteinternat, en ejendomhandlers mærkelige forsvinden og nogle uventede drab. Men moralen fungerer, og de virkeligt slemme får nogle slemme overraskelser, mens de lidt mindre slemme får noget andet at slås med. Midt i kynismen og den adfærd der mest minder om en mild grad af psykopati bliver man imponeret af den energi og iderigdom, romanens hovedpersoner lægger for dagen for at få styr på problemerne.
Naboværnet
Malene Lund Smidt
356 sider
Byens Forlag
Udgivet: September 2023
Birte Strandby