Vi bremses af en kombination af uvidenhed, psykologiske barrierer og gamle, dårlige vaner.

Ifølge forfatterne til Hvis vi vil, er det alene de ovennævnte udfordringer, der forhindrer os i at gå i kamp for klimaet. Vi har nemlig alle brikkerne til det store puslespil. Vi ved, hvilke problemer vi skal gøre noget ved: mad, tøj, husly, forplantning energi, transport, affaldshåndtering, og der er løsninger på alt.

En del af dem har vi hørt om ganske ofte, eksempelvis det med maden der både produceres forkert og bliver smidt ud i store mængder. Det er man allerede i gang med at gøre noget ved, som man kan se det i den lokale brugs, hvis man kigger i kurven med nedsatte fødevarer der har passeret datoen ‘bedst før’.

Tøj kan fremstilles af planteaffald, der har et lavt klima- og ressourceaftryk, og man kan gøre som mange unge gør nu: man kan købe ind i genbrugsforretningen. I forbindelse med husly så er brugen af stål og beton dybt problematisk. Den gode nyhed er, at stålet kan genbruges, mens betonen kalder på en afløser, og i Wien er man begyndt at bygge højhuse i træ. Det giver andre vanskeligheder, men det er muligt, og der er mange fordele.

Essensen er, at der forskes i alle aspekter af vores udfordringer med at blive klimaneutrale. De tre journalister, der har skrevet bogen, har (i bil!?) været rundt og besøge forskere og udviklere, såsom Madhurima Singh der er designer og arbejder med plantebaserede stoffer, Caroline Palfy der bygger skyskrabere i træ, og Søren Ilsøe der fortæller, hvordan Conservation Agriculture fungerer i praksis, og hvorfor det er godt for jorden og for klimaet.

Hvad angår forplantningen – altså befolkningstilvæksten – så ved vi allerede nu, at jordens befolkning stagnerer i midten af århundredet og derefter falder, og vi ved også, hvad der er drivkraften: uddannelse af kvinder. Der er en klar, utvetydig sammenhæng mellem kvindens uddannelse og antallet af børn. Her kan man så begå nogle spændende feministiske konklusioner om patriarkater, men det er der nu ingen der gør i denne bog.

Hvis vi vil er en meget optimistisk bog, og med den værktøjskasse læseren præsenteres for, kan man kun dele optimismen. Men som sædvanligt står vi tilbage med spørgsmålet: Hvis vi har alle de værktøjer, hvorfor sker der så ikke noget? Og også her kender vi svaret, det har vi fået af blandt andre Naomi Klein og senest af Mikkel Vedsby Mikkelsen (Krisesamfundet): Vi betaler simpelthen for at holde vores fossilbaserede samfund kørende. 

Vi kender reaktionen fra De gule Veste i Paris, da man satte benzinprisen op af hensyn til klimaet og derved kom til at straffe de fattigste. Hverdagen handler om arbejdspladser og købekraft. Også her byder forfatterne på løsningsmuligheder, og generelt kan vi bare gå i gang, så skal politikerne nok komme med lige om lidt. Vi undgår ikke, at rigtigt meget skal forandres, men det er muligt og nødvendigt.

I øvrigt er Hvis vi vil en ualmindelig appetitlig bog, og hvis man er glad for grafiske illustrationer, så er der nogle vidundere her.

Hvis vi vil

Den absolut realistiske guide til at bremse klimakrisen, før det er for sent

Thomas Hebsgaard, Mads Nyvold, Rasmus Thorup Beck

351 sider

Gads Forlag

Udgivet: 2020

Birte Strandby