Mathias på næsten 18 har afsluttet sin eksamen og skal på højskole det næste års tid. Mathias er nervøs for, hvordan det skal gå men også optimistisk, og han begynder sit nye liv med at sige farvel til en potentiel kæreste, endnu inden de er mødtes. Så er der rene linjer, når han stiller på højskolen. Historien foregår i 90’erne.

Kristoffer bliver den første elev, Mathias møder. Kristoffer fortæller, at han stammer, men om aftenen får han et epilepsianfald. Det kommer bag på Mathias, men anfaldet er hurtigt overstået. Kristoffer er pinligt berørt over anfaldet, og over at han fortalte, at han stammede i stedet for at fortælle om sit reelle handicap. Det generer ikke Mathias, der selv er anorektiker.

De unge på højskolen bliver hurtigt fortrolige, især er Mathias glad for Sofie og Kristoffer. Til gengæld går det galt med deres underviser i massage, og hun får læst og påskrevet af Mathias, der beskylder hende for manglende empati og spørger til hendes uddannelse foran hele klassen. Underviseren tager imod skideballen med ydmyghed, og ikke nok med det: hun tager taknemmeligt imod Mathias’ efterfølgende kommentar om, at hun får en chance til – på visse betingelser.

Blandt eleverne bliver Mathias populær. To af dem gør tilnærmelser til ham, men afvises. Andre bliver venner for evigt. Der festes på værelserne i weekenden – og efter ni måneder er højskoleopholdet slut, og livet går videre.

Et højskoleophold er en uforglemmelig oplevelse for de fleste – og også for Mathias, og det har romanen godt fat i incl. sladder, småintriger og varme venskaber Til gengæld kunne en god redigering have hjulpet med stilen der undertiden er for konkret i sine beskrivelser. Det bidrager ikke meget til fortællingen at vide, at Mathias og Kristoffer synes om blomkålsgratin, eller hvad Mathias og Sofie mener om de andre elever og lærere. 

Desuden bliver der grinet meget. Det er næsten for meget, når en enkelt, lidt ufin bemærkning udløser følgende: “Forventeligt grinede hun, så tårerne trillede.” Lidt empati med læseren, tak.

Hvad gemmer der sig bag gardinet?

Jonas Sjöström

58 sider

mellemgaard

Udgivet: 19.03.2024

Birte Strandby