Den sortplettede blåfugl er en sommerfugl. Den har tidligere været meget udbredt, og man har kunnet finde den 40 forskellige steder i Danmark, men i dag findes den kun på Møn.

Susie Kierkegaard har stiftet Sommerfuglebevægelsen og skrevet teksten til Den sortplettede blåfugl, og Mette Skov Mærsk er billedkunstner og har leveret de sarte akvareller i bogen.

Linea er til børn i indskolingen og har blandt andet til formål at fortælle om vores efterhånden sparsomme natur og dermed hjælpe med at bevare den.

Den sortplettede blåfugl anbringer sine æg på timian eller merian. Larven er afhængig af, at en hedestikmyre finder den og bringer den hjem i myreboet. Larven er så fantastisk, at den kan efterligne myrelarvernes duft og myredronningens lyde, så den falder ind i myreboets miljø. Der lever den af myrenes larver og æg, indtil den forpupper sig og bliver en en sommerfugl. Hvis vi vil redde sommerfuglen herhjemme, er vi nødt til at frede dens levesteder.

I bogen fortælles om sommerfuglen Linea, og hvordan den klarer sig i naturen incl. dens raffinerede indtrængen i myrernes bo.

Teksten fylder et par sætninger på hver side, og den modstående side rummer en akvarel der fokuserer på vores sommerfugl og dens forskellige stadier. Det er en smuk bog, og børn ned til treårsalderen kan fascineres af sommerfuglen Linea – og også følge historien, fra æg til larve over tiden i myreboet og indtil en ny sommerfugl dukker op i naturen. 

Faktasiderne til slut er bedst egnet til den voksne oplæser.

Linea

Den sortplettede blåfugl

Susie Kierkegaard & Mette Skov Mærsk

40 sider

Udgivet: 07.03.2024

Birte Strandby