Seks historier til barnet der lige har lært at læse. Der er indsat bindestreger i de lange ord, men ellers er fortællingerne som forfatterne har skrevet dem.

Det er ikke nye fortællinger, men en antologi med dem vi kender i forvejen, Villads, Frøken Ignora og Vitello. Den udvalgte fortælling om Vitello handler om, hvordan Vitello planlægger at blive kriminel, for sådan bliver man rig med mulighed for at købe slik, xbox og cykler med 60 gear. 

Sammen med de regelrette tvillinger og møgungen William kidnapper Vitello en kat og gemmer den i skuret. Det er hensigten at forlange løsepenge af ejerne for at levere katten tilbage igen. Første del går fint. Det er en lille, nuttet killing med meget store øjne. Man skal ikke undervurdere værdien af et godt billede her. Det er en ualmindelig nuttet killing. De fire vordende kriminelle finder ud af, at det nok er nødvendigt at købe noget kattemad, for de er jo ikke sådan nogen der sulter dyr. De køber også en gummimus, så den ikke kommer til at kede sig, når de efterlader den i skuret. Det er dyrt med alle de indkøb, men katten skal jo behandles ordentligt. Det er heller ikke så nemt at forlade den. Måske bliver Vitello og vennerne alligevel ikke kriminelle i denne omgang.

De andre fortællinger har også deres at byde på, men det bedste er Ole Lund Kirkegårds lille fortælling om dragen. Det er Lille Virgil og Oskar der ruller sig ud. De har hørt om en drage, der spiser prinsesser og ild og beslutter sig for at finde den. Oskar er ikke helt tryg, fordi man kan jo ikke vide, om dragen ved, hvem der er prinsesser og hvem der ikke er. Så de to beslutter sig for at tage tykke Kaj med på turen, for han vil ikke kunne blive forvekslet med en prinsesse. Det er en sød, lille drage – og også her – som i de andre fortællinger – er illustrationerne uvurderlige. Ellers kan det godt være vanskeligt at forestille sig, hvordan en lille drage med hoved i begge ender ser ud. Drengene får med noget besvær lokket dragen med sig. Dragen hjælper dem med at fikse et problem, og så lever de alle lykkeligt, indtil de næste vanskeligheder dukker op i horisonten.

Historien er fra 1967, og filmen er fra 1980, men den kan sagtens læses i 2024 med samme nydelse.

At udvælge fortællinger for børn i skolealderen er godt. Dels er det her gode historier, dels er der illustrationer der gør det hele appetitligt for nye læsere, og dels er de fleste af fortællingerne også ret sjove for en eventuel voksen oplæser. Lixtal er fra 5 til 17.

Jubii, jeg kan læse!

Min egen bog fuld af sjove historier

Anne Sofie Hammer og Dina Gellert, Mette Vedsø og Runa Steppinge, Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen, Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi, Katrine Marie Guldager og Charlotte Pardi, Ole Lund Kirkegaard og Mette-Kirstine Bak

180 sider

Gyldendal

Udgivet: 01.03.2024

Birte Strandby