De svenske krimiforfattere er i høj kurs. Camilla Grebe har allerede høstet stor popularitet i forfattersamarbejde med Åsa Träff og men også alene. Hun har b.la. skrevet krimien ”Når isen brister”, hvor adfærdspsykologen Hanne Lagerlind spiller en central rolle. Nu er Camilla Grebe klar med en ny roman hvor Hanne Lagerlind atter medvirke. Bogens centrale karakter er den unge politibetjent Malin, og dermed fungerer ”Husdyret” som en selvstændig forsættelse til ”Når isen brister”.

Malin er opvokset i det, vi kan kalde for udkantssverige, men er flyttet – eller flygtet – derfra og er blevet politibetjent i storbyen. Nu er hun imidlertid tilbage til det lille samfund Ormberg sammen med et mindre opklaringsteam, der arbejder med såkaldte ”kolde sager” dvs. gamle mordsager, der ikke blev opklaret.

Da bogen tager sin begyndelse, dukker adfærdspsykologen Hanne ilde tilredt op. Hun er konfus, nedkølet og har hukommelsestab. Hannes kollega og samlever Peter Lindgren er væk. Men hvad er der sket med de to – og har det mon sammenhæng til den sag, de sammen med Malin og den erfarne betjent Manfred er sat til at opklare?! Sagen omhandler et barnelig, der dukkede op for syv år siden. Dengang opdagede Malin liget af en lille pige i skovbunden ved en gravhøj. Den lille pige blev aldrig identificeret. Nu må Malin og hendes kolleger prøve at kaste lys over hændelsen, samtidig med de skal finde Peter. Det er en kamp mod uret eftersom skoven er dækket af sne.

Sideløbende med Malins fortælling følger vi Jake. Han er en ung teenagefyr, der bærer på en tung hemmelighed. Moren er død af kræft og faren falder hen i druk, arbejdsløshed og opgivelse. Jake havner ufrivilligt i mordefterforskningen. Han har set Hanne, da hun dukkede op fra skoven og har fået fingre i hendes detaljerede dagbog. Men Jakes egen hemmelighed står i vejen for, at han kan gå til politiet. Efterhånden som han får læst Hannes dagbogsnoter, og får indblik i efterforskningen, stiger trangen til at hjælpe Hanne. Jakes svagheder bliver sat i perspektiv, i takt med at han læser om Hannes udfordringer. Det er gribende læsning.

Camilla Grebe har forfattet en gedigen krimi med masser af bid og et overraskende plot. Hun formår at tegne et levende og nuanceret portræt af sine personer. Man ser byen Ormberg for sig og fornemmer den barske vinterkulde. ”Husdyret” er en alvorsfuld krimi med et budskab, der rækker langt ud over de sædvanlige krimier. Camilla Grebe har sans for det psykologiske drama og et raffineret mysterium. Forfatteren går lige i kødet på vores fordomme og mentale begrænsninger. Deri finder vi også nøglen til det spektakulære plot. Det hele er serveret letlæseligt og velkomponeret. Kort sagt: En fryd at læse!

Husdyret

Forfatter: Camilla Grebe

Oversættelse: Charlotte A. E. Glahn

Forlag: Lindhardt og Ringhof

496 sider, hardcower

Udgivelsesdato: 15. maj 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg