Højbjergmordet i november 1967 på Marie Lock-Hansen gør sig bemærket ved at være et af Danmarkshistoriens mest ressourcekrævende mord. Ifølge Wikipedia har det krævet ca. 100.000 efterforskningstimer, og mere end 20.000 mennesker er blevet afhørt.

I skyggen af Højbjerg er skrevet af en datter af en af dem der blev afhørt, en mand der rent faktisk havde et motiv til mordet.

Mordet hører vi ikke meget om her. Det er mere en fremstilling af, hvordan det var at vokse op med en utilregnelig far der kunne tænde fuldstændigt af, hvis kone eller datter ikke levede op til hans perfektionistiske ideer.

Det ustabile hjemmemiljø havde flere følgevirkninger. Datteren blev håndsky og kunne fare sammen, hvis nogen rakte ud efter saltet, også når hun spiste med andre. Nogle gange blev hun straffet ved at blive lukket ind i støvsugerskabet.

Faren havde – indtil han kom i Folketinget for Radikale Venstre – ikke altid lønnet arbejde, og kårene var beskedne. Fortælleren havde som niårig sit første job med at køre brød ud til bagerens kunder, og hendes mor var tidligt udearbejdende. Dermed blev økonomien langsomt bedre. Da hovedpersonen var 17 slog hun igen, da hendes far slog hende, og så holdt han op med det. Siden blev forældrene separeret, men farens påvirkning har forfatteren kæmpet med hele livet.

Der er en udvikling i tiden, og man kan ane velfærdsbølgen fra tresserne og frem, ligesom man kan se tidligere tiders faderskikkelse langsomt blive detroniseret, mens kvinderne tilegner sig mere selvstændighed. Men som nævnt er der ikke meget om mordet og bortset fra svage aftegninger af et motiv, er der ikke andet at hente end et selvbiografisk billede af forfatteren.

I skyggen af Højbjerg

Historien om en fader

Fragmenter fra 1951 – 2017

Lene Pors

199 sider

Turbine

Udgivet: April 2018

Birte Strandby