I anledning af udgivelsen af ”Malstrøm”, der er bind to i krimiserien om psykologen Ann Lebæk, kan du nu også læse Bogvægtens anmeldelse af bind et ”Havunger”. Serien om psykologen Ann Lebæk er skrevet af journalist Helle Mogensen. Det er Helle Mogensens krimidebut. ”Havunger” genudgives af forlaget alpha, men udkom i sin tid under forlaget People’s Press. 

Handlingen foregår ved den danske vestkyst i den fiktive lille by Hvertsund, hvor alle kender alle. Helle Mogensen bor selv på øen Mors i Vestjylland. Bogens hovedperson er psykologen Anne Lebæk. For 15 år siden drog Anne til København over hals og hoved på grund af ulykkelig kærlighed. Hun uddannede sig til psykolog, blev gift og havde kun ringe kontakt med sine jyske rødder. Nu er hun vendt tilbage til Hvertsund, hvor hendes mor og to søstre stadig bor. Den barnløse Anne er i mellemtiden også blevet skilt. Søsteren Margit, der bor på plejehjem, modtager palliativ pleje. Nu ønsker Anne at være hende nær i den sidste tid. 

Anne har fået job som psykolog i byens lokale psykologpraksis. Kort tid efter skyller liget af en kvinde op på en nærliggende strand. Hun identificeres som en Annes klienter, Christel Birkenfeldt, der som ung passede Anne og hendes søstre. Politiet peger på, at Christel har begået selvmord ved at vælge druknedøden. Anne mere end studser over dét. Christel gik nemlig i behandling hos hende, fordi hun led af Thalassofobi – angst for havet.

Anne starter med at bebrejde sig selv. Kan hun have overset selvmordstegn? Hun beslutter sig for at grave i omstændighederne omkring dødsfaldet. Efterhånden som Anne får indblik i Christels liv åbner spor og muligheder sig op. Hvertsund er også en typisk lille by, hvor rygtebørsen har gode vilkår. Anne erfarer, at Christel havde flere sidespring og en jaloux ægtemand, der kunne finde på at slå sin hustru. Men noget tyder på, at andre end ægtemanden havde motiv til at forvolde Christel ondt. 

Anne knytter kontakt til den tiltalende efterforsker politiassistent Thorkild Høegh, der har sagen. Hun får i skikkelse af psykolog lov at hjælpe, men efterforsker også på egen hånd. Hvad der tilsyneladende startede som et selvmord ved druknedød udvikler sig pludseligt til flere mord. Den lille by rystes! Annes søster, Cecilie, er ganske tæt på hændelserne. Måske skal sandheden bag ugerningerne søges i fortiden? 

”Havunger” er en afdæmpet kriminalroman, der vægter det personlige portræt af bogens hovedperson højt. Den placerer sig genremæssigt et sted mellem hyggekrimien, såkaldt cozy crime, og femikrimien. Helle Mogensen gør sig stor umage med at portrættere sin hovedperson Anne Lebæk, der er en lettere introvert psykolog med halvondt i familierelationerne og trang til lidt for meget rødvin. Samtidig har forfatteren flair for at skildre det typiske liv i en mindre vestjysk provinsby præcist og rammende. Læseren vil genkende byens tendens til både at gemme på hemmeligheder og sladre alt efter hvad, der er bedst. 

Skrivestilen er enkel og ligetil. Handlingen skrider stille og roligt frem uden de store dikkedarer. Det er relativt let at holde styr på. Helle Mogensen er journalist og kender sin værktøjskasse og virkemidler. Der er nogle udmærkede dialoger, der gør handlingen mere levende. Men jeg savner måske et lidt mere rigt og varieret sprog. Ydermere forfalder Helle Mogensen gang på gang til at flette små faktuelle afsnit ind i teksten. Det drejer sig om stof relateret til hovedpersonens professionelle virke. Det er fx være nogle linjer om en diagnose eller en form for medicin, som udpensles for meget. Indimellem får jeg således associationer i retning af et halvt Wikipedia-opslag, når jeg læser. Desværre. 

Selve plottet kan diskuteres. Det er overraskende, og jeg havde bestemt ikke gættet sammenhængen. Der er indlagt fine tvists til slut. Min anke går primært på, at der på kun 255 sider begås indtil flere mord i så lille en provinsby. Jeg sidder allerede med bind to, hvor der skal ske nye ugerninger i samme lille by. Det får mig til at tænke på ”Kriminalkommissær Barnaby”. Hele humlen ved dén serie, er jo også at nok kan man identificere sig med den lille landsby og dens beboere, men det er aldeles utroværdigt at der skulle ske stribevis af mord i så lille en by og grevskab som Midsomer. 

Helle Mogensens serie om Anne Lebæk skal først og fremmest læses qua den interessante ny krimiheltinde hun disker op med! Anne Lebæk har kant, kommer med en lidt plettet fortid og bøvler med sit privatliv. Hun overskrider nogle grænser og holder sig ikke tilbage i forhold til efterforskningen. Nogle læsere vil nok indvinde, at hun også tilsidesætter sin tavshedspligt, hvorfor det ikke er helt troværdigt. Ser man bort fra det, så giver hun fortællingen nerve og nærvær. Herligt! 

”Havunger” er en hyggelig krimi til dig, der skal slappe af. Den henvender sig primært til de kvindelige læsere, som til gengæld vil nyde bogen. Det er fint set af forfatteren at gøre brug af en psykolog i en krimi fremfor en betjent eller en journalist, som vi så ofte ser. I ”Havunger” får du antydningen af uhygge, men kommer aldrig ud på kanten af stolen. Til gengæld får du et interessant mysterium, der udfolder sig i et lille søvnigt fiskersamfund. Alt i alt en ganske fin og vellykket krimidebut. 

Havunger

En Anne Lebæk-krimi

Forfatter: Helle Mogensen

Forlag: alpha

255 sider. Paperback 

Udgivelsesdato: Første gang udgivet i 2019. Genudgivelse d. 26. 4. 2021.

Anmelder: Nønne Lønne Votborg