Frans Hjejle er tidligere politimand og nuværende privatdetektiv. Han har ikke mange opgaver og tilbringer en stor del af sin tid med at spille poker på nettet og bruge penge, han endnu ikke har tjent. 

Som en slags vennetjeneste opsøger han et reklamebureau for at undersøge en muligvis uberettiget afskedigelse. Besøget afføder et lidt besynderligt jobtilbud og afslører en løgn, men derudover er der ikke mange frugter at høste, og Hjejle finder hjem til sin computer igen efter et besøg hos sin jamaicanske yndlingssexarbejder. Det bliver det sidste, han ser til hende. Næste gang han opsøger hende, står der ‘optaget’ på døren, og dagen efter læser han i avisen, at hun er blevet fundet dræbt, og at politiet eftersøger et vidne med Hjejles signalment, da han tydeligvis er set i nærheden af hendes bolig.

Hjejle bliver nødt til selv at gå ind i sagen, men hans tidligere kolleger i politiet er ikke meget modtagelige for hans tilbud om at hjælpe, og som en hårdkogt privatdetektiv i amerikanske thrillere fra 1940 fortsætter han sit arbejde i ensomhed, dog med lidt mindre netpoker. 

Det vidne, der har set Hjejle foran sexarbejderens lejlighed, bliver dræbt. Hjejle har en mistænkt, og langsomt udredes mysterierne der fører ham fra tabte skuespillere fra fordums filmsuccesser til en gruppe kyniske forretningsmænd. Han er ikke altid lige diskret i sine metoder, og et af de mennesker, han observerer, ender sit liv med at forsøge at dræbe Hjejle.

En ganske stor del af krimien tager afsæt i Hjejles metodiske men ikke særligt originale tankevirksomhed. Han er også lidt af en damerne mand, selv om det ikke er indlysende, hvor den appel kommer fra. Personerne omkring Hjejle er let karikerede.

Som krimi er ‘De desperate’ nærmest lidt banal: et par mord og en opklaring. Her er ingen internationale konflikter under opsejling og ingen perspektivering af nye former for kriminalitet. Hjejle som personlighed er lidt mere interessant, og flere af dialogerne er ret fede, fordi Hjejle er jordbunden og den lykkelige indehaver af en nødvendig humoristisk sans. Desuden er han i lighed med de nævnte amerikanske detektiver fra fyrrene en anelse voldelig, hvis nogen skulle vise sig at have behov for at blive sat på plads.

De desparate

En Frants Hjejle-krimi

Jan Thiele

274 sider

EgoLibris

Udgivet: 2023

Birte Strandby