Nok en teenager med Weltschmerz, erotiske forstyrrelser og giftige venskaber. Laura og Selma er veninder. Laura er dybt betaget af Selmas grænsesøgende og uforfærdede adfærd, selv om hun erkender, at hun kan blive lidt bange for Selma.

Selma har en betingelse for sit venskab med Laura: Laura skal holde riverne fra Oliver. Det er ikke noget problem. Laura har mødt fascinerende Shape, og et kort øjeblik er alt ok. Men en smule romantisk medvind gør ikke Lauras tilværelse lettere. Hun pjækker stadigt det meste af sin skoletid, og hjemme står hendes mor ikke ud af sengen. Selma har fuld forståelse for det dysfunktionelle familieliv. Hun har været der.

Men så sker der noget mellem Laura og Oliver, som Selma ikke kan acceptere – eller Shape. Det kommer til at koste.

Samlet er det en fortælling om hvor galt det kan gå, når den kæmpende teenager også må være den voksne hjemme. Der er mange øl, mange svigt, rigeligt ufokuseret sex, og periodisk også sindssyge.

Angiveligt er Selma omdrejningspunktet, men hun tjener først og fremmest som lynafleder for det der ellers kunne være blevet Lauras depression.

Venskaber i en teenage-brydningstid har ofte været et hovedemne i Camilla Wandahls bøger, som det for eksempel er det i Veninder for altid, Til min bedste veninde i verden og til dels i Som en tikken under huden. I Før og efter Selma handler det ikke om venskabets eksistens eller fremtid, men om dette særlige venskab der er ren gift for den ene, måske for dem begge. Sprogmæssigt er romanen skarpere og ondere end Wandahls andre romaner.

Camilla Wandahl

Før og efter Selma

116 sider

Høst & Søn

Udgivet: 24.08.2018

Birte Strandby