Happy Family er en selvstændig fortsættelse af Happy Ending, og hvis man ikke tidligere har været betaget af Elvira, kontanthjælpsmodtager på 148 kilo og af behandlingsDanmark dømt til et liv i taberklassen, så bliver man det her. Elvira er fantastisk, og behandlingsDanmark – her personificeret via det lokale jobcenter – er et væmmeligt, stigmatiserende og invaliderende uhyre der pr. automatik kun kan tromle de stakkels mennesker der lander der.

Jobcenteret er ikke Elviras eneste fjende. Efter at hun har gennemskuet og ødelagt barndomsvennens bandestyrede bordel, grundlægger hun en udlejningsvirksomhed for selvstændige prostituerede baseret på forretning og frivillighed. Det er ikke den letteste form for iværksætteri, og den tidligere barndomsven mener klart, at han har krav på godtgørelse for tabt arbejdsfortjeneste.

Elvira klør på med forretningen og får lavet gode aftaler. Undervejs sker der også forandringer for hendes narkomanbror, og Elvira selv kan glæde sig over en dejlig kæreste. Bortset fra at hun ikke længere er så god til at glæde sig. Mere speget bliver det, da hun pludselig bliver ansvarlig for en illegal flygtning, et barn der er rejst fra Kina for at finde sin bror i Danmark. En traumatiserende erindring fra fortiden dukker op i levende live; og så pudser jobcenteret en psykolog på Elvira. Han skal afgøre, om Elvira lider af angst, så hun kan få den invalidepension, hun ønsker sig så inderligt.

Det er altid dejligt at læse om den svage der viser sig at være stærk og handlekraftig. Det er der rigtigt mange fortællinger der handler om, modsat dem hvor den stærke viser sig at være svag som hos Dostojevskij og Tom Kristensen. Dog er det lidt bekymrende, når fjenden viser sig at være systemet. Især når man er dansker, for så virker systemet vel, stort set?

Happy Family er rigtig god underholdning. Hvis man læser romanen som den samfundskritik den også er, så står vi samtidigt med en regulær sviner.

Happy Family

Anne-Sophie Lunding-Sørensen

213 sider

Gyldendal

Udgivet: 31.08.2018

Birte Strandby