Forlaget Gyldendal har sat en række af vores samtidsforfattere stævne og bedt dem forfatte en novelle til yngre læsere. Novellesamlingen hedder ”Dromedaren” og har undertitlen ”Syv noveller om én fest”. Der er således tale om en sammenhængende novellesamling, der kredser om en gruppe unge der alle har været til fødselsdagsfest på det fiktive sted kulturhuset Dromedaren i Karlsbæk. De kender ikke hinanden. Et gennemgående tema er de unges alkoholforbrug, men novellerne skildrer ungdomslivet i en bredere kontekst. Novellerne behandler også forelskelse, identitet, ensomhed, køn, svære følelser og andre former for ungdomsproblemer.

Laura Ringo har skrevet novellesamlingens indledende og afsluttende tekster om den unge Cecilie. En tidlig morgen vågner hun på en bænk på Sorgenfri station med vådt tøj. Cecilie har glemt alt om det, der er gået forud. Hun ved blot, at hun aftenen før deltog i fødselsdagsfest på kulturhuset Dromedaren og blev fuld. 

Ligesom Cecilie har mange andre unge taget del i kæmpefesten på Dromedaren. De var indbudt til en 5 x 25 års fødselsdagsfest. Gennem syv forskellige noveller får læseren indblik i forskellige ungdomsliv. Karaktererne har ikke samme venne- og bekendtskabskreds. Alle har dog passeret Dromedaren på en aften og nat, der både bød på fest, druk, sex, skænderier, tvivl og usikkerhed. Fortællemæssigt er dét koncept solidt og kreativt tænkt, men indimellem kan det virke en smule søgt i sin aktuelle udformning. 

”Dromedaren” indeholder følgende: 

  • ”Kunsten at glemme” prolog af Laura Ringo
  • ”Trillende mønter” af Stine Askov
  • ”Partyparaply” af Cecilie Grønlund
  • ”Nylon” af Martha Flyvholm Tode
  • ”Isak” af Mads Ananda Lodahl
  • ”Houdini” af Zakiya Ajmi
  • ”En kedelig bøsse” af Glenn Bech
  • ”Nuancer af dig” af Saynab Farah Dahir
  • ”Kunsten at huske” epilog af Laura Ringo

De medvirkende forfattere har skabt en række tankevækkende noveller. Novellerne er fascinerende, fordi de tilbyder ret forskellige blik på ungdomslivet. Diversiteten er med til at gøre teksterne troværdige. Som voksen læser af værket, forekommer det trist og forstemmende at blive bekræftet i opfattelsen af at alkohol ikke fungerer som et nydelsesmiddel, men reelt synes at udgøre en trussel for sikkerhed og sundhed. Til gengæld er euforiserende stoffer ikke en central del fortællingen. Om dét er realistisk, kan jeg være usikker på i en novellesamling, der skildrer tilstanden blandt unge i begyndelsen af 20´erne i en forstad til København. Jeg ved heller ikke hvor mange steder, der mon er en pool på toppen af en kulturbygning? Bygningen råder også over en biograf. Dét virker urealistisk med dén slags. Bortset fra det, så skriver forfatterne aldeles glimrende. Novellegenren kan være udfordrende med meget, der er op til læseren selv. Disse tekster er dog letlæste med et godt flow. Læseren fornemmer, at bidragsyderne selv har føling med emnet. Desværre opleves novellerne indimellem som lidt for konstruerede eller insisterende, når de rummer så utrolig mange sider af ungelivet. Forfatterne og værket vil – på godt og ondt – gerne sætte ord på flere sider af tilværelsen. Det gør de ved at komme ind på alt fra problemer med kønsidentitet, selvmordstanker, negativ kropsopfattelse, spiseforstyrrelse, pasning af nærtstående voksen forælder (omsorgstræthed), teenageforælderskab, venskab og uvenskab, misbrug etc. 

Novellerne italesætter b.la. usikkerheden efter festen. Hvem sagde og gjorde hvad? Dén tvivl kan fylde meget. Men også alkoholens tendens til at flytte grænser sættes til debat. Der tegnes et portræt af en festkultur med enorme armbevægelser, fuldskab, stor seksuel energi og tendens til grænseoverskridende adfærd. Bagsiden af medaljen er b.la. usikkerhed eller ligegyldighed med sig selv eller hinanden. 

”Dromedaren” kan læses af unge, der gerne vil kunne spejle sig i andre unge, når de læser. Forældre og fagfolk kan få meget ud af bogen, idet den tilbyder et interessant og lærerigt perspektiv på de unge voksenår, hvor man tit er sårbar og søgende. Her udgør festkulturen et vigtigt element, om end bogen breder festen ud. I ”Dromedaren” får læseren et mangefacetteret indtryk af ungdommens tilstand i en tid, hvor alkoholens rolle kommer mere til debat. Undervejs oplever vi unge med vrede, usikkerhed, håb og drømme. På under 150 sider kommer du til en kæmpefest, der – som de fleste af dén slags – giver tømmermænd. Udover at give dig indblik i livet når du er omkring tyve år, er bogen også en oplagt mulighed for at stifte bekendtskab med en perlerække af vores dygtige unge forfattere. 

Dromedaren

Syv noveller om én fest

Forfatter: Laura Ringo et al.

Forlag: Gyldendal

148 sider. Hæftet

Udgivelsesdato: Den 19. august 2022

Anmelder: Nønne Lønne Votborg