Bogen om Kim Wall har ikke været nogen let bog at skrive, og det er heller ikke en let bog at læse.

Kim Walls forældre har med bogen ønsket at portrættere deres datter, som den hun var, som et engageret og viljestærkt menneske – ikke som et offer.

Bogen kører i to spor. Det ene er datterens liv. Hendes interesse for journalistikken, hendes rejser, hendes studier i andre dele af verden og ikke mindst hendes karriere som journalist.

Det andet spor er forældrenes egen oplevelse af datterens forsvinden og død fra telefonopkaldet fra datterens kæreste midt om natten, til politiets søgen efter ubåden, den kortvarige lettelse ved meldingen om, at ubåden var fundet, at der var to om bord, og at de havde det godt, og derefter den forfærdelige erkendelse af, at datteren ikke længere var i live.

I stedet for at blive lammet af sorgen har forældrene sat gang i bogen og i stipendiefonden The Kim Wall Memorial Fund, der har indsamlet 200.000 dollars til stipendier til unge journalister.

Med til forældrenes historie hører også mediernes håndtering af Kim Walls død. Det gør ikke situationen lettere at se sin datters ansigt på alle medier:

Det gør ondt at se sin datters skæbne blive forvandlet til et salgsargument for et formiddagsblad.

Ydermere viser der sig en tydelig forskel på dansk og svensk journalistik, og familien forbløffes over de danske journalisters taktløshed og malplacerede humor … Måske findes der en dybere psykologisk mening, men at publicere de værste afarter gør bare forfærdelig ondt.

Kim Wall var en nysgerrig og engageret journalist. Hun var uddannet på blandt andet London School of Economics og Colombia University, og hun nåede at opleve og skrive om Nordkorea, Indien og Cuba. Umiddelbart før sin død var hun sammen med sin kæreste på vej til et års ophold i Kina. Hun skulle bare lige interviewe en ubådskaptajn om hans planer om at flyve til månen, inden de rejste.

Om det årlige familiefoto fra haven:

Der var plads til mange flere billeder, men der kommer ikke flere fotos.

Bogen om Kim Wall

Når ordene slipper op

Ingrid & Joachim Wall

Oversat af Anders Juel Michelsen

318 sider

Gyldendal

Udgivet: 12.11.2018

Birte Strandby