Der er tre historier i bogen om Kamille Madsen, også kaldet Mille Møgunge. Mille er naturligvis ikke nogen møgunge, men hun er lidt af en ballademagnet, og der sker ting og sager, når hun er på banen, og det er hun tit. Derfor finder man også i denne bog fem overlevelsestips, der kan synes både praktiske og nødvendige: 1) Skaf en forklædning, 2) Saml formue, 3) Vær forberedt på alt, 4) Find en pålidelig syndebuk og 5) Få en trofast ven. På sidstnævnte området er Mille privilegeret. Hun har Kosmus der har næsten samme talent for at få gode ideer som hende selv.

Andre vigtige karakterer i bøgerne er Milles hårdtprøvede forældre, dygtige Beate fra klassen og Frida, Milles storesøster.

Mille og Kosmus har mange originale projekter. For eksempel igangsætter de en produktion af hormoner, fordi forældre tilsyneladende bærer over med børn der er angrebet af hormoner, og denne overbærenhed kan både Mille og Kosmus godt bruge. Samtidigt får de mulighed for at teste hormonerne på Jonas Balleby der gerne må forelske sig i Milles storesøster.

Teksten suppleres med layoutfinesser og blyantstegninger der viser os, hvordan voksne ser ud, når de hidser sig op, og hvordan det ser ud, når Kosmus og Mille folder sig ud i al deres opfindsomhed.

Mille Møgunge blander sig i alt

Joanna Nadin

Illustreret af Jess Mikhail

Oversat af Elisabeth Kiertzner

140 sider

Høst & Søn

Udgivet: Oktober 2018

 

Milles klasse skal deltage i en talentkonkurrence. Dygtige Beate, der er skolelederens yndlingselev vil spille Jeg har fanget mig en myg på blokfløjte, Kosmus vil danse en soldans, og Alexander vil fremvise sit modermærke på benet. Det viser sig ikke at være et talent, og Alexander må finde på noget andet (at putte skumfiduser i munden). Tilbage er Mille der ikke kan komme på, hvad hendes talent nu er. Heldigvis kender hendes farmor en tryllekunstner der kan hjælpe hende, og Mille beslutter at optræde som tryllekunstner og save Beate over. Det går ikke helt efter planen, og det bliver nødvendigt at ringe efter brandvæsenet.

Mille og Kosmus har flere projekter under opsejling. Blandt andet bager de en kage til mors fødselsdag. Det er en særlig kage med et indbagt bondegårdsdyr. Ikke alle tager pænt mod det indbagte bondegårdsdyr, og et øjeblik ser det sort ud for Mille Møgunge, men så sker der alligevel noget godt.

Mille Møgunge-bøgerne er underholdende og letlæste. Grafik og tegninger tilfører historierne god dynamik, og Milles beretninger der i glimt røber tidligere fadæser kan få andre børn til at fremstå som rene engle.

Man kan ane, at det ikke er den danske folkeskole der er rammen her. Børnene har skoleuniformer, og lærerne har titler, hr. og frøken, ligesom tilgangen til ungerne ikke syntes at have været influeret af hverken anerkendende pædagogik eller ansvar for egen læring.

Mille Møgunge bager en gave

Joanna Nadin

Illustreret af Jess Mikhail

Oversat af Elisabeth Kiertzner

140 sider

Høst & Søn

Udgivet: Oktober 2018

Birte Strandby