“Aldrig kun til pynt” er skrevet af den kun 17-årige Anja Leighton i samarbejde med journalist Mette Bender. Bogens afsæt er ganske trist: Da Anja Leighton gik i 1. g deltog hun i en af de berømte og berygtede ”puttemiddage”. Medierne har sat spot på disse ”puttemedier” efter at Anja og andre piger valgte at stå frem og berette om den seksuelle fornedrelse, de blev udsat for. Forud for middagene blev der afholdt audition. Kun de allerpæneste piger fik lov at deltage. ”Puttemiddagen” blev arrangeret af 3. g-drenge, der til lejligheden udvælger smukke 1. g-piger til at betjene sig.

I bogen beretter Anja Leighton om en ungdomskultur, der er gennemsyret af alkohol og seksualisering. Da hun selv var midt i det, som 15 årig elev på Rungsted Gymnasium, stillede hun ikke spørgsmålstegn. Gruppepres og ønsket om accept betød, at hun som så mange andre bare tog del i ”legen”, og bed ydmygelserne i sig. I takt med at alkoholen røg ind, blev presset større og overgrebene blev grovere.

Anja Leighton forsøger igennem tilbageblik at forstå, hvorfor i alverden hun selv og andre piger fandt sig i de seksuelle krænkelser, der i hendes øjne er et udtryk for at vi har en voldtægts- og drukkultur. Hun peger b.la. på gruppepresset og den enkeltes ønske om at passe ind. Det kan være ren overlevelsesmekanisme at affinde sig med normerne. Nogle få evner at sige fra. Men de fleste higer efter accept. For dem er det alfa og omega at være udvalgt til at servere for de ældste drenge. Undervejs – mens ydmygelserne pågår – rykkes ens grænser også. Der mangler ifølge Anja også ansvarlige voksne til at sige til og fra.

Medierne har som nævnt skrevet om ”puttemiddagene”. Men at læse Anja Leightons øjenvidneberetning er barskt og tankevækkende. Hvor i alverden er kæden hoppet af? Bogen læner sig op ad #MeToo-debatten. Det er en nødvendig bog, og den vil være en fin samtalestarter i mange hjem med teenagere. ”Aldrig kun til pynt” er letlæst og belyser problematikken set ud fra et feministisk perspektiv. Jeg savner dog, at Anja også interviewer skolens rektor, psykolog eller andre fagfolk. Det ville være interessant at høre hvorfor de voksne – tilsyneladende – holder sig tilbage. Og hvordan ser drengene selv på det her?

Anja Leighton fremstår velformuleret og reflekteret omkring det skete. Hun har skiftet gymnasium og ser tilbage på ”puttemiddagene” med skam og ærgrelse. Som 15-årig pige manglede hun den modenhed og det selvværd hun har i dag. Derfor kunne hun ikke sige fra. Bogen er en vigtig opsang til unge læsere, forældre og fagfolk om at agere. Der er nok at tage fat på: Alkoholkulturen, kønsroller, gruppepres, de sociale mediers magt, unges selvværdsproblemer og usynlige voksne. Læs bogen og få stof til eftertanke!

Aldrig kun til pynt. Et søstermanifest

Forfatter: Anja Leighton

Forlag: Politikens Forlag

182 sider. Hardback.

Udgivelsesdato: 20. 11. 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg