Roman om Hilde der begynder sin tilværelse i et traditionelt pligtsamfund og vokser ind i kvindefrigørelsen og velfærdssamfundet.

Hilde er 15 år ved romanens begyndelse, det er kort efter anden verdenskrig. Sammen med sin hårdtarbejdende storebror og mor bor Hilde på et lille husmandssted. En dag aftaler den lokale læge med Hildes mor, at han og Hilde gifter sig. Hilde bliver ikke spurgt, men det glæder hendes mor, og Hilde er et pligtopfyldende barn. Hun er lidt usikker på, hvad det der ægteskab indebærer, men en god bekendt beroliger hende:

Mænd har nogle fysiske behov, og når de får dem stillet, så er de såmænd ganske skikkelige.

Lægen er lidt af et scoop og også positiv overfor, at den videbegærlige Hilde hjælper til i klinikken, men ikke så vild med, at hun bliver mere og mere selvstændig. Hilde selv undrer sig over, at hendes liv i den grad afhænger af hans velvilje, og at hans seksualitet er tilladt, mens hendes er forbundet med skam. Flere af Hildes jævnaldrende lander i livssituationer, de ikke selv har valgt – eller som de har valgt, fordi man ventede det af dem. For nogle bliver det katastrofalt.

År senere forlader Hilde sin mand og søn for at flytte i kollektiv med sin store kærlighed. Kollektivet er nyt, og trods mange idealistiske visioner og ideer, opstår der en del problemer, fordi kollektivisterne ikke helt har fået aftalt, hvordan de skal tolke den frie kærlighed. 

Hilde afprøver de muligheder, hun kan se, men har stadigt vanskeligt ved at frigøre sig fra alle snærende bånd.

Rigtige Kvinder er betagende, indfølende, og det let at følge Hilde, der som en rigtig kvinde både har servicegen og offer-detektor – karakteristika der spejles ironisk af udviklingen i samfundet.

Muligvis er romanen inspireret af TV-serien Matador, der er flere scener i første halvdel der virker bekendte – og en musiklærer der hedder frk. Friis.

… det der fjernsyn er bare en grille.

Når folk først får øjnene op for, at det er det rene tant og fjas, så har det ikke interesse længere …

Rigtige kvinder

Anne-Pia Jørgensen

512 sider

Trykværket

Udgivet: 2019

Birte Strandby