Denne bog er til piger mellem 10 og 12, der hverken er til fantasy eller heste. Det vil her sige en gang hårdkogt socialrealisme til den konfliktramte og ikke alt for følsomme teenager, der har behov for at høre om flere konflikter og mere ufølsomhed.
Emmas forældre skal skilles, måske er det hovedårsagen til, at Emma er så irriterende, som hendes veninder siger, hun er. Men det er nu ikke den eneste ulykke i hendes liv. En anden består i at hendes gode ven, Fardin, tilsyneladende er blevet kærester med Cecilia, der i forvejen har alt. At Emma får lus, og at hendes ene fortand bliver slået ud ved et cykeluheld hører til de mindre ulykker, og det er heller ikke afgørende for den videre tilværelse, at hun er tæt på at forårsage en hunds død. Faktisk er den præpubertære kamp mellem det man kan og det man vil iblandet en del forurettet forladthed, noget af det Annette Herzog formidler bedst. Samme kamp er også gennemgående i bogen Müesli, myg og ondt i hjertet, hvor man næsten kan føle teenagepinlighederne slås med myggestikkene om opmærksomheden, mens man læser.

Skønt langt fra det stereotype er det lidt svært at fatte kærlighed til en hovedperson, der trods udmærket talent for problemknusning har en negativ virkelighedsopfattelse og stort set ingen empati. Emma er kyniker, hurtig til at udtrykke det forkerte og jævnt ansvarsløs for alderen, måske fordi hun i en periode mangler voksen deltagelse. Slutningen er efter omstændighederne lykkelig, bogen er let læst med god fart på begivenhederne og overbevisende indsigt i personerne.

Drenge, lus og løse tænder

Forfatter: Annette Herzog

136 sider
Forlag: Høst & Søn
Udgivet: 06.08.2009
Birte Strandby