I 2015 udkom bogen Kaninen der så gerne ville sove af Carl-Johan Forssên Ehrlin. Det er en bog for børn, og den handler om en kanin der gerne vil sove. Bogen blev solgt i mere end 100.000 eksemplarer i løbet af halvanden måned, fordi den tydeligvis ramte forældrenes behov for at kunne få børnene til at sove. Natbjørnen Tjugga er angiveligt ude i samme ærinde.

Tjugga er en rar og venlig bamse der kommer ved sengetid for at tage barnet med ud i Natskoven. Her bliver kroppen tung og træt, og bamsen taler med en rolig stemme kun afbrudt af dybe vejrtrækninger. Tjugga taler om Månesøens vand, godnatgræs og Tjuggas trygge favn, mens han/hun booster barnets selvtillid.

Der er instruktioner til, hvordan oplæsningen skal foregå, og Natbjørnen Tjugga lægger både med den stilfærdige tone og de smukke billeder af landskaber og nuttede billeder af bløde bamser op til et behageligt alternativ til en fortravlet, forurenet verden.

Der er ingen tvivl om, at bogen kan have positive, søvndyssende effekter. Alene understregningen af ro, omsorg og varme virker beroligende, og hvis det samtidigt betyder, at barnets – måske sædvanligvis fortravlede – forældre læser bogen i roligt tempo og med lav stemmeføring, så vil det nok kunne få barnet til at føle sig trygt og roligt. At der rent indholdsmæssigt mangler lidt handling, er muligvis en del af falde-i-søvn-konceptet.

Natbjørnen Tjugga

Søvnmeditation for børn

Bogen er velegnet til børn på fire – fem år.

Emilie Melgaard Jacobsen

44 sider

Aronsen

Udgivet: 2018

Birte Strandby