En helt ny verden dukker op fra Svend Åge Madsens fantastiske, frodige fantasi. I 24 ‘slætter’ beskrives en ny menneskeheds historie fra det øjeblik, hvor godt 100 forkrøblede sjæle uden hukommelse lander på Australiens kyst og begynder forfra. Alt skal genopdages og genopfindes: forskellen på kønnene, sproget, naturen som fødegiver, jern der kan bruges til mange spændende ting, og gæret saft der heller ikke er uden effekter.

Vold eksisterer ikke fra begyndelsen, til gengæld finder man en tilbøjelighed til snigende demokrati: alle stemmer har ret. Man må ikke slå, men hvis barnet går ind i krattet, hvor der er giftige slanger, kan det være forebyggende at slå barnet. Det nye samfunds første regel er: Man skal opføre sig ordentligt.

Sui og Yai bliver de nye Adam og Eva og oplever den første seksualitet med nysgerrighed og nydelse. Senere diskuterer menneskene, om Sui og Yais historie er skadelig og farlig.

Boformen er tolerant. De fleste bor sammen to og to. Et sted bor fire mennesker sammen. Den ene elsker den anden der elsker den tredje der elsker den fjerde der elsker den første. Ved at bo sammen alle fire tilbringer de skiftevis natten med en de elsker og en de foragter. To, Moser og Makler, afgør hver for sig at de er hanner, men at de ikke interesserer sig for kvinder. Senere flytter de sammen.

Ordene er gode til at måle hvordan samfundet udvikler sig: hoppende dyr bliver til kænguru – der i øvrigt senere anvendes som ridedyr, ‘lille væsen’ bliver til barn. Rigtig-vinkler er ordet for mursten, som i øvrigt opfindes af en kvinde.

Denne nye menneskehed er stukket af fra en koncentrationslejr, en enkelt er vagt fra dengang, og ind i mellem dukker sære drømme og minder op og skaber uro. Et af de store spørgsmål – for læseren – er, hvad der sker, hvis det lille samfund igen mødes med resten af verden.

Ville man fortsætte med at leve blandt disse væsner, måtte man acceptere deres selviskhed.

Den ny begyndelse bygges op med dialog, fortælling, skuespil. Det er betagende dygtigt – en hel verden på godt 500 sider.

Svend Åge Madsen

Af den anden verden

534 sider

Gyldendal

Udgivet: 12.10.2017

Birte Strandby