Med ”Visdommens essens” sætter Hans Hellighed Dalai Lama ord på sine tanker om, hvad der er vigtig for mennesker – både som individ og som fællesskab.

Bogen er en såkaldt gavebog; en lille kvadratisk bog fyldt til randen med gode råd om lykke, harmoni og visdom. Nøgleordene i de små tekster er, at være et godt menneske, evne selvbeherskelse og medfølelse for sine medmennesker. Lad det være sagt med det samme: Hans Hellighed Dalai Lama prædiker ikke sin buddhistiske lære til sin læser. Det bliver faktisk understreget, at der ikke er en religion, der er bedre end en anden. Hans Hellighed Dalai Lama betoner, at det vigtigste er at være et godt menneske; ikke at dyrke en bestemt religion.

Åndelighed og religion er to forskellige størrelser jf. Hans Hellighed Dalai Lama. På det åndelige plan finder vi kærlighed, medfølelse, tolerance, tålmodighed, tilgivelse mm. Dét kan vi selvsagt ikke være foruden. Vi påmindes om,af at vi er sociale individer.

”Visdommens essens” består som sagt af små tekststykker. Det er betragtninger om det, at være menneske på godt og ondt – og være en del af et samfund på en klode. Hans Hellighed Dalai Lama fokuserer b.la. på vigtigheden af, at vi er etisk bevidste. Dermed hentydes der fx til, at vi har et ansvar for vores medmennesker og kloden. Medfølelse er etisk handling. Når vi optræder etisk korrekt, kan vi få indre fred og opnå lykke. Materielle goder kan ikke på samme måde tilfredsstille os.

Som det fremgår, er mange af Hans Hellighed Dalai Lamas råd jo ret elementære og ligetil. Det er børnelærdom, at vi skal handle etisk ansvarligt – med medfølelse, kærlighed og tilgivelse overfor vore omgivelser. Men mon ikke mange af os alligevel finder opmuntring, håb og fornyet energi ved at læse det beskrevet Hans Hellighed Dalai Lama?! Mange vil opleve, at de her sidder med en lille perle af en bog. ”Visdommens bog” italesætter på pædagogisk vis normer og værdier, der grundlæggende er gode at arbejde ud fra i hverdagslivet – hvad enten man tror på det ene eller andet.

Det er gyldne råd om at blive et etisk bevidst menneske. Men har du læst andre bøger af Hans Hellighed Dalai Lama, så er der en stor sandsynlighed for, at du allerede har hørt indholdet formidlet før. Bogen kan anbefales som værtindegave eller god-bedring-gave til en ven, der er syg.

Visdommens essens
Forfatter: Hans Hellighed Dalai Lama
Forlag: Gyldendal
128 sider, hæftet.
Oversættelse: Flemming Bindslev
Udgivelsesdato: 21. 09. 2017
Anmelder: Nønne Lønne Votborg