One day a woman in a nursing home raised her fist in the air and shouted across the large meeting hall, “Tonight I will have sex with any man who can tell me what I’m holding in my hand right now.”

A man across the room yells out, “An elephant.” The woman replies, “Close enough. You won!”

Ikke mindre end 52 gode råd – et pr. uge – til en mere positiv tilværelse fra en forfatter der mener, at GPS betyder ’Get a Perspective’. Og positivisme handler jo netop om perspektiv, er glasset halvfuldt eller halvtomt? De fleste af de 52 råd – Wake-up calls – har vi hørt i en eller anden udgave før, måske fra andre selvhjælpsbøger. Nogle af dem kender vi endda fra gamle ordsprog som udtryk for evige sandheder.

Som i en del nyere selvhjælpslitteratur understreges betydningen af, at man vælger at fortælle den rigtige historie:

There is no inherent meaning in any thought or action. You assign a meaning to everything.

Klein gennemgår mange forskellige begreber blandt andet skam og skyld – og brok. Et overlevelsesråd er at reducere sine klager til de få, der faktisk kan skabe konstruktive ændringer.

Også begrebet tilgivelse tages op og vurderes som vigtigt, blandt andet fordi vrede og bitterhed ikke kan bruges til noget. Det er langt sundere og mere storsindet at tilgive. Bogen er fyldt med gode eksempler og anekdoter, og selvom You Can’t Ruin My Day er rigeligt banal i sin hjælp til livskvaliteten, så er underholdningsniveauet ganske højt.

“When I was a kid I used to pray every night for a new bicycle. Then I realized that the Lord doesn’t work that way so I stole one and asked Him to forgive me.” (Emo Philips)

Et andet wake-up call beskæftiger sig med kunsten at finde det gode i det dårlige:

The bad news is that I’ve been stuck in traffic for three hours. The good news is I didn’t really want to go to that meeting anyway.

Det virker ganske vist søgt, men derfor kan det nok være anvendeligt i nogle situationer, og er i hvert fald mindre krævende end den bitterhed der ellers kan belaste tilværelsen. Men måske er det næste eksempel lidt for meget:

Now that my house has burned down, I can see the moon better.

Endvidere taler Klein om at være afslappet og mindre bekymret for at tabe kontrol. Man kan konkludere, at et af Kleins hovedbudskaber, er at vi skal frasortere de negative tanker, erkende at de er der men afvise at lade dem influere på sindstilstanden:

Many of our thoughts, fears, and worries are like junk mail. We don’t need to open them and explore them.

No need to save them. No need to pay a lot of attention to them and take them so seriously. Don’t believe everything you think.

Alan Gettis, psychologist

Allen Klein har skrevet adskillige bøger om forbedringer af det mentale helbred. En af hans bøger Latter for livet er oversat til dansk.

After I drink coffee I like to show the empty mug to the IT guy to tell him that I’ve successfully installed Java.

He hates me.

Allen Klein

Foreword by Kristine Carlson

360 sider

Viva Editions

Udgivet: 2015