Danmark set gennem britiske briller

Jakob Illeborgs debatbog om Danmark set fra England er en forfriskning

Illeborgs debatbog ’Danmark set udefra’ begynder med en del metakommentarer, der med fordel godt kunne have været skåret lidt i, og som sagtens kunne være knapt så undskyldende overfor hans eget projekt, som Illeborg givetvis inderst inde hverken føler skal undskyldes det mindste eller på anden vis gøres ydmygt. For Illeborgs projekt med at bruge sine mange menneskelige og journalistiske erfaringer fra England til at belyse Danmark anno 2008 er intet mindre end meget velkomment i en dansk debat om samfundets indretning, miljø, indvandring og multikultur, der herhjemme ofte bare består af arrogante liberale restriktioner for alle andre end de liberale, dumt fnidder, personlige drillerier og andet der føjer til politikerleden.

Men før politikerne får en saltvandsindsprøjtning, får danskerne – som et efterhånden meget uhøfligt folk – en fortjent en over nakken. Her sammenlignes med englændernes indgroede høflighed, ”sorry” og ”excuse me” hvilket vi danskere helt sikkert kunne lære af. For danskerne er vitterlig blevet mere uomgængelige i det offentlige rum gennem de senere år. Mange betræder det fælles rum med hjertet i halsen af latent skræk for omgivelserne, dem, der på negativ måde mener, de ejer det. Og som Illeborg sørgeligt pointerer, må det især være en slem oplevelse for de ældre medborgere. Ikke noget at glæde sig til, når man selv bliver gammel en dag.
Styrken ved Illeborgs betragtninger er netop fremtidsudsigterne. Ved begavet, indsigtsfuldt og illustrerende at diskutere, hvordan vi vil have samfundet skal udvikle sig på forskellige områder, får Illeborg sat udfordringerne under lup. Velfærd, miljø og multikulturel sameksistens tages under kærlig behandling. Her virker England i nogen sammenhænge som skræmmeeksemplet og i andre som et foregangsland, idet Illeborg stikker dejligt til den selvfede opfattelse af Danmark som værende det bedste land i verden på alle områder. Det er det langtfra. Meget kan der gøres bedre. For eksempel har Illeborg en god pointe, når han – måske ment i sjov, men slet ikke dumt – skriver, at Danmark, tilsvarende England, burde have et House of Lords til at bremse politisk populisme. Det er lidt af et forslag. Illeborg advarer også om, igen med England som oplagt eksempel for både dårlige og gode initiativer, at det er meget vanskeligt at rette op på den stigende sociale ulighed og spørgsmålet om social mobilitet, når der først er skabt dybere skel. Det bør de danske politikere ikke blot skrive sig bag ørerne, men tage meget alvorligt. Kan politikerne i et land som vores ikke styre ind på en ordentlig kurs her, så er de simpelthen ikke deres position værdige.

Illeborg er ikke blind for at både højre og venstre og midte har brug for nye tanker og måder at administrere samfundet på. Den sammentænkning gør ’Danmark set udefra’ passende nuanceret og fri af belastende og indskrænkende dogmer, der strengt taler til ensidigheden. Bogen peger på forfriskende vis på udviklingen i Danmark nu og fremover, og kan tjene som inspiration for enhver dansker med interesse for at føre samfundet i en retning, så der bliver til at holde ud at være for alle. ’Danmark set udefra’ er en inspirerende og forfriskende debatbog.

Debatbog af Jakob Illeborg

Forlag: Gyldendal

208 sider

Udg. dato: d. 23.10.2008
Anmeldt af Thomas Riise